Zasađen 488. klon Gupčeve lipe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uređenje bjelovarskog parka ušlo je u svoju završnu fazu. Osim nedavne sadnje divljih kestena, uoči svjetskog dana šuma 21. ožujka i desete godišnjice od proglašenja godine šuma koju je 2011. proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda na inicijativu Hrvatske, u središnjem parku posađen je i 488. klon Gupčeve lipe. Njegovu sadnju predložile su Hrvatske šume na čelu s upraviteljem Ivanom Cugom, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta Sanja Perić te Martina Pavičić, predsjednica Hrvatskog šumarskog društva.

FOTO: Facebook Gupceva lipa

– Drago mi je da jedan djelić hrvatske povijesti možemo imati upravo ovdje u bjelovarskom parku, koji će nakon uređenja ponovno postati najljepšim parkom u ovom dijelu Hrvatske – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić. Komentirao je i kašnjenja u radovima.

– Park se nije uređivao 30 ili 50 godina, a svi gradovi s kojima se često uspoređujemo imaju kocke u središtu grada. Naš park zaslužuje obnovu i bolje je da se sada temeljito obnovi nego da u žurbi nešto propustimo napraviti. Radovi kasne zbog vremenskih uvjeta i situacije s koronom – objasnio je te dodao kako će radovi uskoro biti završeni, no nije želio govoriti o točnom datumu kako opet ne bi došlo do odgode.

Sanja Perić, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta predala je službeni certifikat klona Gupčeve lipe dogradonačelniku nakon što ju je pomogao zasaditi s upraviteljem Hrvatskih šuma, Ivanom Cugom.

– Čast mi je da u ime Hrvatskog šumarskog instituta mogu dogradonačelniku grada Bjelovara uručiti ovaj certifikat o porijeklu klona Gupčeve lipe gdje se ističe njegovo porijeklo i točno piše o kojem se klonu radi, o 488. klonu Gupčeve lipe. Hrvatski šumarski institut od 2007. godine radi na očuvanju genofonda važnih znanstvenih ali i ekoloških, kulturnih i povijesnih znamenitosti naših autohtonih šumskih vrsta. 2011. godine osnovali smo u mjestu u kojem je rođen Matija Gubec klonsku sjemensku plantažu Gupčeve lipe s 57 klonova. Imamo jako veliku potražnju za njima jer jedinice lokalne uprave i samouprave s područja cijele RH naručuju klonove Gupčeve lipe – otkrila je. (BB)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!