Uz ravnatelja, pod povećalom se našla i dugogodišnja fizioterapeutkinja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR -Kako je Klikni.hr prvi izvještavao, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike početkom listopada prošle godine naredilo je inspekcijski nadzor u bjelovarskom Domu za odrasle, kojem je osnivač država, zbog više anonimnih prijava u kojima se navodi i spolno uznemiravanje djelatnica od strane ravnatelja Zlatka Kraljića. Interna kontrola pokazala je kako optužbe na račun ravnatelja nisu utemeljene, a Ministarstvo je za naš portal naknadno potvrdilo kako su nadzori u toj ustanovi učestala pojava. Točnije, u ministarstvu kažu kako su u Domu nadzori provedeni 2015., 2017., 2018., 2019. te 2020. godine.

Osim propitivanja optužbi na račun ravnatelja Doma Zlatka Kraljića, u pojedinim nadzorima ispitivale su se okolnosti vezane uz navodne nepravilnosti u radu drugih zaposlenika. Potvrđuje to zapisnik o provedbi izvanrednog nadzora od 20. listopada do kojeg je došao naš portal, a iz kojeg je vidljivo kako je izvanredni nadzor proveden nad dugogodišnjom zaposlenicom Doma, fizioterapeutkinjom Vlastom Bohnec. Kako stoji u zapisniku, nadzor je provelo Povjerenstvo za unutarnji nadzor u koje je ravnatelj Z. Kraljić imenovao zaposlenice Ljiljanu Mačešić i Sandru Milčić-Kordić te vanjsku suradnicu Andreu Puhović. Autentičnost zapisnika potvrdili su nam i ravnatelj Kraljić i Vlasta Bohnec.

Spomenuti nadzor je proveden u vremenu od 15. do 22. listopada, u čemu nadzirana Bohnec nije sudjelovala jer je, stoji u dokumentu, tog dana otvorila bolovanje. Iz zapisnika je vidljivo kako su članice Povjerenstva razgovarale sa zaposlenicima Doma koji rade na istom Odjelu kao i fizioterapeutkinja, nakon čega je utvrđeno kako kod Bohnec stoji postoji “otežan i nesuradnički odnos s ostalim radnicima na Odjelu, stvaranje uznemirenja i netrpeljivosti među radnicima, odbijanje suradnje sa srodnim zanimanjima, kao i timskog rada što utječe na kvalitetu rada i atmosferu, nepoštivanje dostojanstva suradnika” itd. Povjerenstvo je utvrđivalo i odnose prema korisnicima, pri čemu je također zaključilo kako postoji niz nepravilnosti, kao što je odbijanja naloga voditelja da se interdisciplinarno pristupa problematici korisnika, komentiranje radnika pred pojedinim korisnicima, negativno utjecanje na psihofizičku dobrobit korisnika i sl. U nadzoru je utvrđena i nedostupnost propisanih evidencija, a povjerenstvo je zaključilo i kako Bohnec nije provodila terapijske postupke s korisinicima koje je trebala provoditi. Stavljaju joj na teret i da je prisvajala pravo na službene prostorije te joj zamjeraju nezadovoljavajuću čistoću i higijenu. Nakon svega navedenog, Povjerenstvo za unutarnji nadzor zaključilo je kako Bohnec “svoj rad obavlja nekvalitetno te kako za njega nije zainteresirana” te je za poboljšanje radnog procesa predložilo izricanje upozorenja i dodatni nadzor Hrvatske komore fizioterapeuta.

U kratkom telefonskom razgovoru Bohnec nam je potvrdila autentičnost zapisnika, no kazala je kako odlučno odbija sve optužbe na svoj račun. Dodatna pojašnjenja čitavog slučaja obećala nam je ponuditi tijekom dana, a mi ćemo ih objaviti čim ih dobijemo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!