Bjelovarski bibliobus dobio australski kutak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bibliobus bjelovarske knjižnice postoji već 49 godina, godišnje prijeđe 15 tisuća kilometara, ima 46 stajališta i knjige donosi u udaljena mjesta kojima knjižnica nije blizu, ali i u zatvor, po čemu je jedinstven u Europi. U svojem fundusu ima i filmove iz medijske kulture, društvene igre, a uskoro dobiva i čarobne kutije iz kojih će izaći ni manje ni više nego lutkarske predstave. Od danas je bogatiji za deset tisuća kuna vrijedan australski kutak u kojem se nalazi 88 australskih knjiga, četiri mobilne australske učilice i kutija australskog blaga u kojoj se nalaze i koale i klokani. Donacija je to australskog veleposlanstva kojom se nadaju da će ljude motivirati na čitanje što je posebno važno u ovo pandemijsko doba.

-Knjige možemo čitati kod kuće, sami kada ne možemo ići van i raditi bilo što drugo. One pružaju olakšanje od stresa i ograničenja koja uzrokuje pandemija jer nas mogu transportirati u drugo vrijeme i drugo mjesto i možemo zaboraviti na sve probleme u svijetu – rekao je prilikom predaje donacije v.d. veleposlanik Daniel Joseph Emery.

Isto tako, želja je i da Bjelovarčani doznaju više o australskoj kulturi, a nema boljeg načina nego kroz pisanu riječ.

-Najbolji je to način da mladim naraštajima kroz knjigu i igru približimo druge zemlje, njihove kulture i da promičemo multikulturalnost – kaže zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

Stoga nije slučajno da je donacija bjelovarskom bibliobusu stigla upravo u australskom Tjednu harmonije.

-U ovo se vrijeme u Australiji održava Tjedan harmonije koji govori o uključivosti, poštivanju i pripadnosti svih Australaca bez obzira na kulturno i jezično porijeklo -tumači ravnateljica bjelovarske knjižnice Vjeruška Štivić.

To je nešto što Australija i Bjelovar imaju zajedničko – čak 49 posto Australaca nije rođeno u toj zemlji ili im barem jedan od roditelja nije rođen ondje, dok se Bjelovar može pohvaliti s 21 nacionalnom manjinom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!