Gimnazijalac Nikola briljirao na međunarodnom natjecanju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Učenik 4. razreda bjelovarske Gimnazije, Nikola Mamić, pobijedio je na europskom natjecanju mladih prevoditelja “Juvenes Translatores”. On je pobjednik za područje Hrvatske, a uz njega je proglašeno još 26 pobjednika, po jedan iz svake zemlje Europske unije koje su sudjelovale na natjecanju. Natjecanje je održano u studenom prošle godine, a Nikola je tek nedavno saznao da je upravo njegov prijevod engleskog teksta na hrvatski proglašen najboljim.

– Bio sam jako iznenađen pobjedom. Naime, u prosincu sam dobio diplomu za sudjelovanje, a pobjednici su trebali biti proglašeni u veljači. Budući da do ožujka nije stigao nikakav dopis, mislio sam da su pobjednici već obaviješteni pa mi je bio šok kad mi je mentorica, profesorica Jasmina Bašek, rekla da sam pobijedio te da kao predstavnik Hrvatske trebam ići u Bruxelles po nagradu – otkriva Mamić.

Nažalost, naknadno je doznao da u Bruxelles ipak neće ići zbog trenutne epidemiološke situacije tako da će nagradu primiti poštom. Za natjecanje je doznao u školi, a zanimljivo je da su se prošle godine mogli prijaviti samo učenici rođeni 2003. godine.

– Najveća podrška za razvoj engleskog bila mi je moja mama, ona me je još od osnovne škole bila upisala na učilišta i programe, čim su otkrili da sam malo bolji u engleskom i dalje je sve išlo svojim tokom – navodi Nikola koji se za natjecanje pripremao rješavanjem testova od prethodnih godina. Prijevod mu nije bio težak, a pojasnio je i koji je cilj natjecanja.

– Cilj bi bio da se promovira prevođenje s engleskog na druge narodne jezike. Dok su druga natjecanja engleskog usmjerena samo na taj jezik, ovdje su u središtu svi ostali jezici. Dio nagrade zbog toga bi trebao biti i razgovor s jednim od hrvatskih prevoditelja iz parlamenta – ističe Mamić.

Nikola nije bio pod stresom jer, kako sam kaže, nije imao nikakva očekivanja. Sudjelovanje na ovom natjecanju preporučio bi svima.

– Natjecanje je jako zanimljivo, a čak i ako ne pobijedite, dobit ćete iskustvo iz kojeg možete puno naučiti – zaključuje Mamić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!