U upravnim vijećima, školskim i nadzornim odborima trebaju biti stručne osobe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kandidatkinja Centra za gradonačelnicu Bjelovara Danijela Hajdinjak-Prihić javnosti se obratila priopćenjem u kojem kritizira imenovanje osoba sa srednjom stručnom spremom u nadlžena i uoravna tijela bjelovarskih ustanova. Priopćenje prenosimo u nastavku.

„Stručnost  i sposobnost trebaju biti jedini kriteriji pri odabiru suradnika te članova upravnih vijeća i nadzornih odbora. Ako postanem gradonačelnica, suradnici će se birati isključivo putem javnih natječaja, dok će se za članove upravnih vijeća i školskih odbora vrednovati kompetentnost“, poručila je u petak kandidatkinja za gradonačelnicu Bjelovara Danijela Hajdinjak-Prihić, upozorivši da je biranje podobnih, umjesto stručnih osoba, rezultiralo političkim imenovanjem osobe sa srednjom stručnom spremom u Upravno vijeće Veleučilišta u Bjelovaru.

„To je neprihvatljivo. Uvažavajući svaku razinu obrazovanja i poštujući važnost svakog zanimanja ipak se moramo zapitati na koji način osobe bez visokog obrazovanja mogu dati smjer razvoju visokog obrazovanja u Bjelovaru. Ako zakon propisuje da članovi školskih odbora moraju imati minimalno 180 ects bodova, onda treba izmijeniti i Statut veleučilišta i propisati minimalnu razinu obrazovanja za članove upravnog vijeća“, rekla je kandidatkinja.

Na sličan primjer, podsjetila je, nailazimo i u nadzornom odboru tvrtke Komunalac d.o.o., u kojem je  jedan od članova vlasnik srednjoškolske diplome, ali i stranačke iskaznice koalicijskog partnera. Ništa drugačije nije niti u nadzornom odboru Vodnih usluga, gdje dužnost člana također obnaša jedna od politički podobnih osoba, bez potrebnih kvalifikacija.

„Gradsko vijeće je 2019. usvojilo odluku o javnom natječaju za izbor članova nadzornih odbora. Prema toj odluci, oni moraju ispunjavati brojne kriterije, a imenovanja potvrđuju gradski vijećnici“, rekla je Hajdinjak-Prihić, pojasnivši da, među ostalim, moraju imati visoku stručnu spremu, pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci, ne baviti se konkurentskim poslovima i ispunjavati posebne uvjete iz javnog natječaja.

„Iako je navedena odluka stupila na snagu, gradonačelnik je zadržao postojeću strukturu nadzornih odbora do isteka mandata. Po istoj odluci mogao je opozvati članove i time poslati jasnu poruku da cijeni stručnost i sposobnost. Revizija ga je uputila u pripremu i provedbu navedene odluke i žao nam što je propustio priliku pokazati transparentnost i odlučnost u svom mandatu. Očito smatra da se treba odužiti onima koji donose glasove. Ja političke dugove nemam i ne namjeravam imati, cijenim isključivo znanje i stručnost u obavljanju javnog posla“, zaključila je kandidatkinja Centra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!