Hrebak: Bilo bi glupo ne iskoristiti prirodno bogatstvo tople vode pod nama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar jedan je od rijetkih gradova za kojeg se javno i činjenično zna da je bogat geotermalnom energijom i ogromnom količinom tople vode – tako je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak opisao projekt budućih Termi gdje je danas s predstavnicima tvrtki i ustanova koje rade na projektu obišao bušotinu u Velikom Korenovu.

– Na livadama Velikog Korenova niknut će pametan, inovativan i održiv projekt koji stremi ka zelenoj tranziciji, odnosno onome što EU ovih dana posebno naglašava kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti. Pokojni pročelnik Markovinović prije dobre tri i pol godine doveo me na staru farmu, a ja sam mu rekao da je malo lud. On je začetnik i vizionar cijele ove ideje koji je na mene pretočio strast za spoznajama o bogatstvu Bjelovara – rekao je Hrebak.

Grad je osnovao Terme Bjelovar d.o.o. radi razvoja programa istraživanja geotermalnih voda i pridobivanja geotermalnih voda u energetske svrhe kao i upravljanja budućim bazenskim kompleksom u Velikom Korenovu. Izrada projektne dokumentacije za cijeli projekt Termi vrlo je zahtjevna, kaže Mladen Škrlec iz Geotermalne energije Zagreb.

– Izrada projektne dokumentacije traje oko godinu dana. Ako krenemo u četvrtom mjesecu s početkom izrade dokumentacije koja predvodi prvo maloj pa velikoj javnoj nabavi, očekujem u proljeće sljedeće godine kompletnu dokumentaciju – lokacijsku dozvolu za izradu bušotine i provjereni rudarski projekt na temelju kojega se mogu započeti rudarski radovi izrade bušotine – napominje Škrlec.

Na temelju provedenih specijalističkih naftno-geoloških analiza i dostupnih podataka zaključeno je da postoji značajan geotermalni potencijal u Velikom Korenovu koji bi istražnim radovima na budućoj proizvodnoj geotermalnoj bušotini, na dubini do 1500 metara, trebali biti i definirani. Nedavno je za bušotinu mjerodavno Ministarstvo dalo i odobrenje. Procjena troškova za petogodišnje istraživanje zajedno s infrastrukturom je otprilike 20 milijuna kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!