U školskim i vrtićkim loncima se krčka lokalno povrće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Špagete s mljevenim mesom, salata i voće, varivo od graška s piletinom i noklicama, dio je današnjeg menija bjelovarskih školaraca. Voće i povrće pri tome dolazi s bilogorskih voćnjaka i plastenika zahvaljujući Bjelovarskom doručku, projektu koji su Grad i udruga Dar Bilogore pokrenuli prije četiri godine upravo kako bi djeca jela lokalne namirnice. Grad pri tome u taj projekt nije morao uložiti novac već samo vrijeme i trud.

-S poljoprivrednicima smo obišli inspekcije, ministarstva, razne agencije jer je bilo upitno trebaju li imati HACCP i ispostavilo se da ne trebaju. Od tog smo trenutka ujedinili poljoprivredne proizvođače kako bi mogli konkurirati globalnim kompanijama i stranim trgovačkim lancima – rekao je za obilaska jednog od uključenih poljoprivrednika, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Jedan od onih čije povrće bjelovarski vrtićanci i školarci jedu je Davor Krce. S njegovih šest tisuća četvornih metara površine pod plastenicima godišnje izađe stotinjak tona raznog povrća koje plasira isključivo na lokalnom tržištu. Bjelovarski doručak mu je, kaže Krce, bio vatreno krštenje nakon kojeg se probio i u druge ustanove s bjelovarskog područja.

-Baziramo proizvodnju isključivo na ono što oni trebaju. Nama je cilj lokalno tržište i na njemu biti prepoznatljivi po svježini – ističe Krce.

Upravo su tom svježinom zadovoljni u Dječjem vrtiću Bjelovar.

-Sada po prvi puta znamo što naša djeca jedu, sve dolazi svježe što je jako dobro. Radimo uravnotežene jelovnike i zato nam je i bitno od kuda namirnice dolaze – kaže zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Bjelovar, Josipa Kaužljar Krmpotić.

To odakle su namirnice, je bitno i IV. osnovnoj školi Bjelovar, pa s ponosom ističu da u njihovu kuhinju stižu namirnice uzgojene na tek oko kilometar od škole.

-Naravno da su djeca upoznata da to dolazi s naših oranica i plastenika, a i sami roditelji to podržavaju – kaže ravnatelj IV. osnovne škole Nikola Margetić.

Kada se zna odakle povrće dolazi, onda je i omraženi školski čušpajz lakše pojesti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!