Grad ne zna kako osigurati sredstva za novi Državni arhiv

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski Državni arhiv izuzetno je značajan za grad i žalosti me da je na javnom pozivu Programa investicijske potpore odbijen projekt Grada Bjelovara ‘Izgradnja zgrade Državnog arhiva – spremište’. Rezultat je to nedostatka plana i vizije, stihijskog rada i kontradiktornih postupaka od strane gradonačelnika u proteklih par godina – poručila je kandidatkinja Centra za bjelovarsku gradonačelnicu Danijela Hajdinjak Prihić.

Iako podržava projekt izgradnje zgrade Državnog arhiva, s ciljem da njegova vrijedna građa ostane u Bjelovaru, ne može se, kaže, oteti dojmu da odgovorni u Gradu ni sami ne znaju na koji način realizirati ovaj važan projekt i kako ga financirati. Podsjetivši da je prošle godine predstavljeno idejno rješenje projekta novog spremišta i popratnih prostora, Hajdinjak Prihić prisjetila se da je gradonačelnik tada kazao kako Ministarstvo kulture i medija neće financirati projekt pa će ga u cijelosti realizirati Grad Bjelovar.

-Najavio je da bi radovi na projektu mogli krenuti ove godine. Izgradnja je planirana u fazama, od kojih prva iznosi 3,5 milijuna kuna. Međutim, Grad uopće nije predvidio potrebna sredstva u ovogodišnjem proračunu, a projekcijom je za iduću godinu isplanirao iznos od 2,1 milijuna kuna. Zanima me zašto Grad uopće na natječaje prijavljuje projekte za koje traži sufinanciranje, dok ih istovremeno nije spreman uvrstiti u proračun – kazala je Hajdinjak-Prihić.

Osvrnula se i na primopredaju gradskih prostora koje je arhiv dobio na korištenje. Primopredaji je prisustvovala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Kornižek.

-Dolaskom ministrice smatrali smo da su gradonačelnik i drugi predstavnici vladajuće većine u Gradu i državi uspješno dogovorili financiranje projekta. Tim više, jer se upravo vladajuća većina voli nerijetko pohvaliti povezanošću s državnom razinom vlasti, kao važnom sponom lobiranja za financiranje lokalnih projekata – rekla je kandidatkinja Centra.

Spornom smatra i činjenicu da je gradonačelnik još u srpnju prošle godine izjavio kako Ministarstvo kulture i medija neće financirati izgradnju zgrade, a onda u listopadu taj isti projekt prijavio na njihov natječaj.

-Nekoliko mjeseci kasnije, prilikom posjeta ministrice tijekom veljače, gradonačelnik izjavljuje da će navedeni projekt prijaviti na financiranje putem Nacionalnog plana oporavka. No, u veljači taj projekt nije bio na popisu 30 projekata s područja županije za koje se traži financiranje putem tog plana – kazala je Hajdinjak Prihić.

Zaključila je da ostaje nejasno kako će se projekt realizirati, no nada se da će, unatoč svim nelogičnostima, zgrada Državnog arhiva ipak biti izgrađena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!