Nastavlja se sufinanciranje pročelja i krovišta u centru Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nastavlja se program sufinanciranja sanacija i obnova pročelja i krovova građevina unutar kulturno-povijesne cjeline grada Bjelovara. Sredstva je osigurao sam Grad bez korištenja europskih projekata, a program se provodio i tijekom prethodne dvije godine. Ove godine za njega je osigurano 1,1 milijun kuna. Gradonačelnik Dario Hrebak otkrio je na što će se taj novac utrošiti te kolika je ukupna vrijednost planiranih radova.

– Tim novcem sufinancirat ćemo radove na nekoliko fasada gdje će se izvršiti radovi ukupne vrijednosti od 2,3 milijuna kuna. Željeli smo da se ponovno počnu obnavljati fasade što je jako teško jer to iziskuje ogroman novac koji stanari sami ne mogu platiti iz svojih pričuva. Imamo nekoliko interesa zbog kojih ovo radimo. Prvi od njih je da nam grad, a osobito njegov centar, bude ljepši, drugi da motiviramo građane da krenu u takve projekte, a treći da podržimo male građevinske poduzetnike koji će obnavljati fasade u gradu – objasnio je te otkrio u kojem će se vremenskom razdoblju radovi isplatiti te koliki će dio Grad sufinancirati.

– Radove planiramo isplatiti u dvije proračunske godine, 2021. i 2022. zbog dinamike izvršavanja samih radova. Grad Bjelovar sufinancirat će 80 posto ukupne vrijednosti planirane investicije za deset građevina, a za jednu 50 posto – naveo je. Odaziv nije velik što, smatra gradonačelnik, govori o tome koliko su takvi radovi skupi zbog čega ih sami građani ne mogu sami financirati. Naglasio je kako su svi koji su se javili dobili sufinanciranje jer je cilj da ovaj program zaživi i da se u idućih nekoliko godina obnovi što veći broj takvih zgrada.

– Prošle godine smo obnovili sedam ili osam zgrada, a ove godine ćemo ih obnoviti 11. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine povećati taj broj. Benefiti su ogromni, pomažemo ljudima, obnavlja se centar grada a to nije toliko veliki novac za Grad – izjavio je. Dodao je da je Grad želio kupiti neke od derutnih zgrada no stanari ih ne žele prodati jer za njih mogu dobiti tek procijenjenu vrijednost koja je veoma niska, zbog čega si ne bi mogli priuštiti nov smještaj. Drago Potrebić, predstavnik stanara zgrade u Trumbićevoj 6 rekao je da su za obnovu svoje zgrade stanari uspjeli prikupiti novac jer već desetak godina imaju veću pričuvu pa su uspjeli uštedjeti čak 260 tisuća kuna, što će im uz sufinanciranje Grada u iznosu od sto tisuća kuna biti dovoljno za radove.

– Planiramo na zgradi obnoviti krovište i fasadu, odnosno vanjski dio zgrade i dio ulaza zgrade. Zgrada je stara 60 godina i dosad skoro ništa nije ulagano u nju. Sad ćemo tražiti ponude pa ćemo vidjeti čija će biti najpovoljnija – naveo je. Vjeruje kako će radovi krenuti nakon ljeta.

– Mi ne mislimo raditi izolaciju izvana već samo obojiti zgradu jer su naši stanovi relativno mali, oko 40 četvornih metara. Grijemo se za 380 kuna i ne isplati nam se ići u ulaganje jer smo u razredu D ili E a da bismo uštedili 60 posto treba nam stiropor od 15 do 20 centimetara, što nam se ne isplati. Asfaltirat ćemo ulaz u zgradu, no prioritet nam je krovište – otkrio je. Naime, prije otprilike 15 godina mijenjali su gornji dio pokrova na krovu čiji bi rok trajanja trebao biti između 15 i 17 godina, pa im je ovaj projekt došao u pravo vrijeme. Milorad Kukolj, prokurist tvrtke Renova d.o.o i upravitelj zgrade u Trumbićevoj 6 naglasio je da u samom centru grada ima mnogo zgrada koje treba obnoviti. Objasnio je i koji je najveći problem ovog projekta te zašto se stanari teško odlučuju na prijavu.

– Što je više stanara, to je veći problem jer je teško postići suglasje stanara za ovaj projekt za koji treba izdvojiti značajna sredstva. Odlično je što Grad sufinancira takve projekte no tu i stanari moraju odvojiti puno novca, do 50 posto. Iznosi obnove ovise o kvadraturi zgrade i njenoj veličini.

– Ako se radi fasada sa stiroporom onda je to otprilike 300 kuna po četvornom metru fasade. Ako se radi bez stiropora, samo bojanje onda je to puno manje, oko 120 kuna. Na starim zgradama u pravilu treba obnoviti i žbuku. Osim toga, zgrade prvo ulažu u grijanja i krovišta, fasade su tek treće po redu prioriteta. Ovaj stimulans od Grada je odličan, neke zgrade će se odlučiti na energetsku obnovu preko fonda no kod toga se mora ići na bankovne kredite, a banke da bi odobrile kredit sad traže potpis svih stanara, stopostotnu suglasnost, što je gotovo nemoguće. Ovdje je 24 stanara pa su uspjeli postići suglasnost, ali kod zgrada s većim brojem stanara to je vrlo teško. Najveći su problem ti krediti, zato će biti puno posla i puno razgovora sa stanarima kako bi im ukazali na to da su benefiti puno veći od kredita. Oni će u ukupnosti troškova smanjiti troškove, bez obzira što plaćaju kredit, a kad se on isplati onda je to čisti bonus – naglasio je. Đurđa Pokos, predstavnica stanara zgrade na adresi Ante Starčevića 13a veoma je zadovoljna sufinanciranjem Grada.

– Mi smo kao stanari planirali sami obnoviti zgradu pa nam je ova prilika jako dobro došla i sretna sam što sam se sa svojim stanarima uspjela dogovoriti za ovaj projekt. Nas će to stajati više od 300 tisuća kuna, a većinu tih sredstava već imamo jer smo samoinicijativno povećali iznos pričuve, što nam donosi dosta novca jer smo fasadu s dvorišne strane zgrade već napravili od našeg novca. Nitko od stanara nije bio protiv da se pričuva poveća, bili su zbilja korektni. Grad nam daje 300 tisuća, a mi moramo dodati još barem 250 tisuća kuna – rekla je. Mario Brestovečki iz tvrtke Beming d.o.o. pozdravio je program sufinanciranja kojeg je ocijenio nužnim za obnovu fasada.

– Ne radi se ovdje samo o vizuri grada, nego i o opasnostima koje prijete osobito kod starijih zgrada. U ovom trenutku ima desetak zgrada koje su opasne i koje bi trebalo čim prije sanirati – istaknuo je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!