Bjelovar na 12. mjestu po povlačenju novca iz europskih fondova!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova od 2017. do 2019., od ukupno 127 gradova u Hrvatskoj Bjelovar je 12. po najviše povučenog novca iz europskih fondova u prethodne tri godine. Te je podatke komentirao gradonačelnik Dario Hrebak:

– Mi smo prije četiri godine bili gotovo na dnu, svega nekoliko manjih projekata je napravljeno iz EU fondova, no u prethodne tri godine Grad Bjelovar je povukao ogromnih 231 milijun kuna vrijednih projekata. Ovo je pljuska svima onima koji su nas kritizirali, a velika pohvala svim ljudima koji su ove tri godine mukotrpno radili i koji su zaslužni da Bjelovar bude među deset posto najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova – naglasio je. Dodao je kako je vidljivost važna te da se zato godišnje troši oko milijun kuna, što je, kako kaže, zanemarivo s obzirom na dobiveni novac. Sljedeće prilike za povlačenje europskih sredstava vidi u mogućnostima financiranja toplica, državnog arhiva, gradnje još jednog vrtića i VI. Osnovne škole. Osvrnuo se i na kritike o 3-D simulacijama.

– Dobro znamo što radimo. Da bi se projekt mogao prijaviti, potrebno je imati građevinsku dozvolu, glavni projekt, a na kraju krajeva i 3-D simulaciju kako bi se građanima moglo pokazati ono što se planira napraviti i kako bi se od njih dobila povratna informacija što misle o tom projektu – naveo je. Dom kulture jedan je od reprezentativnih projekata sufinanciranih iz EU fondova, a Hrebak je izjavio da očekuje kraj svih radova do kraja travnja. Vrijednost radova dosegnut će 17 milijuna kuna. Gradonačelnik je spomenuo i vrtić u Gudovcu koji je također već gotovo dovršen.

– Bilo je puno skeptika koji su pitali zašto gradimo vrtić na selu, a to je zato što se na selu vrtići financiraju s 90 posto sredstava, dok se u gradu ne financiraju. Osim toga, vrtić u Gudovcu, za koji su neki mislili da će ostati prazan, do kraja je popunjen – rekao je. Osim europskog novca, 37 milijuna kuna odobreno je iz nacionalnih komponenti.

– Vjerujem da bismo bili među prvih sedam ili osam gradova da su u ovaj izračun ušli i podaci iz ove godine jer dolazi još mnogo novca za projekte koji su u fazi izvođenja. Ljudi koji su najviše zaslužni za ovo radili su prekovremeno ne bi li uspjeli sve pripremiti, mi smo ih samo poticali. Kad se radi o europskim projektima, nema tu puno prostora i vremena za kalkulacije. Ako si brz i ako želiš onda ćeš i dobiti sredstva, a ako nisi takav onda nisi među deset posto najuspješnijih – istaknuo je. Viša savjetnica za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju, Andrea Posarić pojasnila je na koji se način povlači novac za projekte.

– Za svaki pojedini projekt, s obzirom da njegova provedba traje po godinu, dvije ili tri, sredstva koja su odobrena i ugovorena povlače se na način da se svaka tri mjeseca pišu zahtjevi za nadoknadom sredstava i nekad je potrebno vrijeme od dvije ili tri godine da se ugovorena sredstva povuku u proračun tako da je to dugotrajan i zahtjevan proces. U jednom razdoblju ili istovremeno jedna ili dvije osobe provode samostalno 30 projekata i uz to ih još toliko i piše, za to je potrebno puno odricanja, rada i znanja – navela je.

Njezina kolegica, viša stručna suradnica Ivana Bekavac dodala je kako svaki od tih projekata ima svoju priču, svoje propise i mjere te da se mora voditi računa o svemu tome pri njihovoj izradi i provedbi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!