Bjelovar će zazeleniti 1180 novih stabala

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Projekt “Grow” suradnja je tvrtke Kronospan s Gradom Bjelovarom kojim se na bjelovarskom području želi zasaditi više od tisuću stabala. Zasađeno je prvih 180 sadnica stabala crne johe, a ostatak se planira zasaditi duž buduće šetnice uz rijeku Bjelovacku tijekom ove jeseni i idućeg proljeća. Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je kako Bjelovarčani žele više zelenila u gradu te im je odlučio ispuniti želju.

– Od 1180 stabala koja planiramo zasaditi najveći će dio biti vezan uz novi projekt ‘Grow’ kojim će se u Bjelovaru urediti šetnice i biciklističke staze. Lijepa je ovo gesta Kronospana kojim pokazuju da su društveno odgovorni, a od naše će suradnje i građani imati koristi – naveo je. Tvrtka Kronospan, dodao je, jedna je od najvećih bjelovarskih tvrtki koja je u posljednjih nekoliko godina investirala više od sto milijuna eura na području grada. Voditeljica nabave sirovine Kronospana, Lidija Bačak navela je kako je tvrtka u Bjelovaru prisutna već 17 godina.

– Projektom ‘Grow’ korporacija Kronospan želi u cijelom svijetu zasaditi milijun stabala. Mi smo jedini hrvatski proizvođač iverične ploče, odnosno proizvoda od drveta a završetkom investicijskog ciklusa vrijednog gotovo milijardu kuna omogućeno nam je da za proizvodnju više ne koristimo samo svježe drvo iz hrvatskih šuma, već i ono reciklirano. Želimo malo vratiti prirodi i zasaditi stabla u dvije faze, prvo u Pakračkoj ulici, a zatim duž obilaznice gdje će se prostirati pješačko-biciklistička staza. Za to područje birali smo najadekvatnije sadnice, u ovom slučaju crnu johu koja je brzorastuća vrsta – istaknula je te dodala da su željeli koristiti dostupne sadnice iz hrvatskih rasadnika umjesto da uvoze sadnice iz drugih zemalja. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić naglasio je da Bjelovaru trebaju šetnice.


– Osim što je Bjelovar siguran, miran i čist grad, on treba biti i zelen. Trenutno se radi na dokumentaciji koja će nam omogućiti da uredimo korito rijeke Bjelovacke u suradnji s Hrvatskim vodama. Potez je dug 4,3 kilometra, a šetnica će biti duga 2,3 kilometra. Na cijelom tom potezu bit će zasađeno tisuću stabala crne johe koja naraste do 25 metara. Time ćemo dobiti modernu pješačko-biciklističku stazu, a nadam se da će se dokumentacija i imovinsko-pravni odnosi riješiti do jeseni – rekao je Brajdić te najavio da će uređenje korita rijeke krenuti uskoro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!