Bjelovar može postati centar odgoja i obrazovanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Izgradnja nove škole i vrtića na sjeveru grada, pisanje i provedba EU programa za vrtiće i škole, obnavljanje zgrade studentskog doma, veći angažman stručnog kadra neopterećenog politikom i izrada dugoročne strategije unaprjeđenja položaja obrazovanja u Bjelovaru, ključne su točke programa za odgoj i obrazovanje kandidatkinje Centra za bjelovarsku gradonačelnicu Danijele Hajdinjak Prihić i kandidatkinje za njezinu zamjenicu, potpredsjednice Demokrata Bojane Hribljan.

-Izgradnja nove škole i vrtića na sjeveru grada, kao i dogradnja III. osnovne škole nužni su preduvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave i produženog boravka u sve škole. Potrebno je kvalitetno isplanirati novu mrežu škola. Izbornim i fakultativnim programima treba osigurati  i postupni prelazak na cjelodnevnu nastavu. Također, smatramo da treba poboljšati materijalne uvjete u vrtićima i školama – poručila je Danijela Hajdinjak Prihić, pojašnjavajući temeljne odrednice programa.

Za razvoj modernih vrtića i škola, dodala je, neophodno im je pružiti pomoć u pisanju i provedbi EU projekata, ali i uvesti izborne i fakultativne programe, poput građanskog odgoja i obrazovanja, financijske pismenosti, poduzetništva, karijernih centara, zdravstvenog odgoja, STEM-a i medijske pismenosti.

-Provodit ćemo preventivne programe vezane uz prevenciju ovisnosti, nasilja, korupcije, diskriminacije, pretilosti i drugih izazova s kojima se suočavaju djeca i mladi. Izvrsnost i darovitost mora se prepoznati i poticati od vrtića do fakulteta. Uvest ćemo stručne mobilne timove za rad s djecom s teškoćama, ali i za prepoznavanje potencijalno darovite djece. Osigurat ćemo trajni popodnevni rad vrtića – rekla je Hajdinjak Prihić, istaknuvši i da je nužno povezati škole, udruge, visoka učilišta, Grad i gospodarstvenike u svrhu kreiranja stimulirajućeg okruženja za razvoj djece i mladih u skladu s potrebama tržišta rada.

Prema riječima Bojane Hribljan, Bjelovar mora postati studentski grad kao gospodarski pokretač 21. stoljeća.

-Trebamo podići standard i uvjete, posebno u segmentu smještaja i prehrane. Obnovom i stavljanjem u funkciju zgrade studentskog doma, riješili bismo i segment studentske prehrane koja se mora osigurati u centru, a ne na periferiji. Uvođenjem novih tržišno atraktivnih smjerova koji osiguravaju brzu i veliku zapošljivost, povećali bi broj studenata. Također, nužno je osnovati diplomski studij i stipendirati veći broj izvrsnih studenata – kazala je Hribljan.

Osim toga, uz imenovanje isključivo stručnih ljudi neovisno o stranačkoj pripadnosti, potrebno je organizirati dodatne edukacija za članove školskih odbora i upravnih vijeća, kako bi se osnažila njihova uloga.

-Smatram da je potrebno jačati položaj učenika i studenata u procesima suodlučivanja u obrazovnom okruženju. Osiguravanjem stručnih kadrova za rad u osnovnim školama u predmetima poput fizike i matematike uspješnije bi se prenosilo znanje na generacije koje dolaze, a stipendiranje deficitarnih kadrova bio bi dodatni poticaj. Političari bi svoje stavove, ideje i projekte mogli prezentirati kroz tematske sjednice Gradskog vijeća na temu obrazovanja u 21. stoljeću – istaknula je.

Da bi Bjelovar postao centar odgoja i obrazovanja u punom smislu, kako je naglasila, izuzetno je važna izrada strategije unaprjeđenja položaja obrazovanja u Bjelovaru, s provedbenim programom i akcijskim planom.

-Riječ je o dugoročnoj strategiji koja bi se provodila neovisno o tomu tko je na vlasti. Posebno je bitan razvoj vertikale obrazovanja od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja, pri čemu je potrebno poticati predškolski odgoj kao važnog temelj za razvoj djece – zaključila je Hribljan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!