Za uzgajivače pasmine konja gidran Grad osigurao gotovo sto tisuća kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz bjelovarskog proračuna izdvojeno je 98 tisuća kuna za potpore za uzgoj konjske pasmine gidran. Na javni poziv za potporu javilo se 30 uzgajivača iz Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari-Husari. Cilj potpore je pomoći uzgajivačima gidrana u uzgoju i održavanju te pasmine konja na području Bjelovara.

– Husari su vrijedni članovi koji predstavljaju naš grad i to ne samo u RH već i izvan granica na što smo svi iznimno ponosni. Moram reći da smo u četiri godine u poljoprivredi imali konstantu, ljudi su na poljoprivredne potpore mogli računati što je vrlo bitno. Od 2017. do 2021. uložili smo gotovo dva milijuna kuna u potpore u poljoprivredi, a gotovo 600 poljoprivrednika te je potpore koristilo. Što se tiče potpora uzgajivačima gidrana, od 2017. do 2020. zaprimljeno je 86 zahtjeva za držanje i uzgoj gidrana, a temeljem tih zahtjeva isplaćeno je ukupno 300 tisuća kuna dok je u samo ovoj godini zaprimljeno 30 zahtjeva za 43 grla, a isplaćeno je ukupno 98 tisuća kuna – rekao je dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić.

Gradska potpora puno znači uzgajivačima jer prije 14 godina na području Bilogore i Podravine, kada se ušlo u projekt vraćanja vojnog konja Hrvatskoj, bilo je tek 12 grla, kaže Jozo Trogrlić, zapovjednik Husara.


– Profesor Alica na jednom je sastanku rekao da je uzgoj konja složen posao. Da bi jednog konja uzgojili potrebno je nekoliko godina, godinu dana ga nosi kobila, tri godine treba da odraste da bi mu se uopće moglo staviti sedlo i onda još dvije godine da se ujaše. Bez Gradske potpore ništa od toga ne bi bilo. Uspjeli smo sada doći do brojke od sto jedinki – ističe Trogrlić.

Da ne bi bilo zabune, dodaje Trogrlić, ne dobivaju potporu samo Husari nego se svi oni koji žive na području grada, a uzgajaju gidrane, mogu javiti na poticaj. Gidrani su vrlo važna pasmina konja jer, podsjetimo, sudjeluju na Danu pogibije Zrinskog i Frankopana, Terezijani, Danu državnosti, Sinjskoj alci i drugim značajnim događajima gdje su gidrani prave zvijezde kojima se svi dive. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!