Grad je za pčelare osigurao 150 tisuća kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posljednje četiri godine bjelovarski pčelari po uzoru na austrijske im kolege od Grada dobivaju potporu po zajednici. Svaka zajednica im donosi trideset kuna s tim da jedno gospodarstvo ne može povući više od četiri tisuće kuna. Pčelari su time zadovoljni, pa je i ove godine interes za korištenjem te mjere velik.

-Ove se godine prijavilo šezdeset pčelara i svima je odobrena potpora. Znam da bi bilo najbolje da uopće nema potpora i da pčelari i ostali poljoprivrednici mogu sami opstati i bez njih – rekao je za obilaska pčelinjaka zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

No to je u doba koronakrize i vremenskih neprilika nemoguće, a upravo na muke po vremenu ukazuje predsjednik Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Goran Pranjić.

-U mjesecu smo travnju, a nalazimo se na pčelinjaku u zimskim jaknama. Pravi smisao ove potpore je pomoći u ovakvim vremenskim uvjetima kada nam klimatske promjene ne idu na ruku i financijska pomoć dolazi u pravi čas – ističe Pranjić.

Jednako je bitno što je riječ o potpori koja ima kontinuitet, ističe starodiklenički pčelar Zlatko Milovac koji pčelari s oko 130 zajednica.

-Mi već i računamo na tu potporu i to je na neki način već sigurno, a svaka kuna dobro dođe – kaže Milovac.

Ove će godine iz bjelovarskog proračuna pčelarima za očuvanje pčelinjeg fonda doći 150 tisuća kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!