Zahtjeve za upis u vrtić roditelji će od ove godine slati putem aplikacije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar nastavlja s digitalizacijom sustava. Najnovija usluga je prijava za upis djece u bjelovarske dječje vrtiće, a koja će automatski generirati podatke te time olakšati rad kako vrtićima, tako i roditeljima. Više o tome otkrio je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Jedan smo od prvih gradova u Hrvatskoj koji inzistiraju na digitalnoj tranziciji kojom si smanjujemo troškove i pojednostavljujemo rad. Konkretno, upisi u vrtići od ove će se godine odvijati putem aplikacije gdje će svaki roditelj preko MIAS sustava moći podnijeti zahtjev za svoje dijete. Pritom će se koristiti autentifikacija koja je vrlo sigurna i kojom se i sama država digitalizira. Tako podneseni zahtjevi bit će standardizirani te neće biti moguće intervencije roditelja ne bi li njihovo dijete dobilo prioritetni upis. Pravila su jasna i sustav ne dopušta nikakva odstupanja – istaknuo je. Usput je napomenuo da je suradnja Grada sa svim vrtićima izuzetno dobra te da će im se povećati sufinanciranje ne bi li se omogućilo građanima da plaćaju gradske vrtiće 300, umjesto trenutnih 500 kuna. Ipak, naglasio je kako je mnogo veći problem u Bjelovaru nedostatak mjesta u vrtiću, a ne njegova cijena te najavio izgradnju dvaju novih vrtića.

– Naš se grad bliži svom glavnom cilju digitalizacije i transparentnosti. Cjelokupan sustav, ne samo upisa u vrtiće, već i zahtjeva za stipendije, javnih poziva za kulturu i udruge, korištenja javnih površina i slično, iznosit će 187 tisuća kuna. Za pristup MIAS sustavu trebat će vam samo osobna iskaznica i pravo pristupa koji se dobiva kroz Finu – pojasnio je Hrebak. Uvjeren je da će se svakog mjeseca digitalizirati nove usluge. Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, Anna Lauš, složila se da će se ovime uvelike olakšati rad, osobito u pandemiji kad će biti manje nepotrebnih susreta roditelja s djelatnicima.

– Važno je naglasiti da je riječ samo o dijelu upisa, odnosno o zaprimanju zahtjeva. Kada mi obradimo podatke stvorit će se transparentne liste, mi ćemo ih objaviti i nastaviti s procesom upisa – rekla je te dodala da se uskoro otvara i vrtić u Gudovcu gdje na upis čeka 50-ak mališana.

– I dalje se ljudi svakodnevno javljaju. Svi su nestrpljivi jer smo inače s upisima kretali krajem ožujka a sad je to malo odgođeno do kraja travnja ili početka svibnja. Moramo dati roditeljima vremena da se informiraju o aplikaciji. Razlika je i da će se od ove godine zahtjevi podnositi za sve vrtiće istovremeno pa ćemo automatski znati s koliko još mjesta raspolažemo u vrtićima, je li uopće ostalo slobodnih mjesta te postoji li lista čekanja – navela je. Svi će roditelji morati upisivati djecu u vrtić preko aplikacije, a ako netko ne bude znao kako je koristiti, treba doći u vrtić gdje će im se pomoći u tome.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!