Direktor gradsko-županijske tvrtke i bivša tajnica optuženi za gospodarski kriminal

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Općinskom sudu u Bjelovaru danas je trebala biti održana rasprava u kaznenom predmetu protiv direktora Bjelovarskog sajma Davorina Posavca, kao prvooptuženog, te zaposlenice Sajma Sunčanice Janušić Feher, kao drugooptužene. No, rasprava je, već drugi put odgođena. Prvi put je trebala biti održana 18. veljače, no tada je otkazana zbog spriječenosti branitelja Davorina Posavca. Danas je pak razlog bio zdravstveno stanje S. Janušić Feher, potvrdili su nam na Općinskom sudu u Bjelovaru. Iduća je rasprava zakazana za 18. lipnja ove godine.

Posavca i Janušić na sudu su se našli jer ih Državno odvjetništvo tereti za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju – Posavca za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a Janušić Feher za poticanje na zlouporabu te za prijevaru.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac

Konkretno, istraga koju su proveli policija i Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru pokazala je kako je bivša tajnica na Bjelovarskom sajmu Sunčanica Janušić Feher od Davorina Posavca tražila da joj pronađe fiktivno radno mjesto na tri mjeseca, kako bi stekla pravo na naknadu za nezaposlene Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema optužnici, Posavac joj je izašao u susret tako što je sa Sašom Kiđemetom i Sinišom Valentićem dogovorio da se Janušić Feher prividno zaposli u trgovačkom društvu Valentić promet, a da će troškove njezina fiktivnog zaposlenja snositi Bjelovarski sajam, i to preko fiktivnih računa OPG-a Seljačko domaćinstvo Izletište Kiđemet.

Tako su i učinili – Janušić Feher je u veljači 2016. zaposlena kod Valentića, a Kiđemet je kasnije Sajmu ispostavio dvije fakture u visini od 20 tisuća kuna za navodni najam kompleta pribora za jelo i piće te najam šatora i barskih stolova. Iz tih novčanih sredstava Bjelovarskog sajma Janušić Feher je isplaćena plaća u visini od devet tisuća kuna. K tome, ona je kasnije od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje podnijela zahtjev za ostvarenjem prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, pri čemu je navela da je od veljače do svibnja 2016. godine bila zaposlena u trgovačkom društvu Valentić promet d.o.o., iako je znala da nije bila doista zaposlena te da nema pravo na novčanu naknadu, s obzirom da joj je prethodni radni odnos prestao izvanrednim otkazom ugovora o radu. Na temelju lažnog zahtjeva, HZZ joj je isplatio 18 tisuća kuna.

Ako ih sud proglasi krivima, Posavac i Janušić Feher morat će vratiti spomenuti novac, a prijete im i uvjetne zatvorske kazne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!