Novim projektima Barutana će dobiti muzejsku i rekreacijsku funkciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prošle godine obnovljeno je spomen područje Barutana u kojem je osim Grada Bjelovara sudjelovalo i Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Društvo nabavilo oklopna vozila koja su tamo izložena. Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je koji je cilj nastavka uređenja.

– Svima nam je cilj da u sljedećim godinama ovaj prostor zaživi, ne samo u smislu odavanja posebne počasti i pijeteta ljudima koji su ovdje izgubili život i svega onoga što Barutana Bjelovarčanima znači, nego i da ona postane centar dodatnih zbivanja. Želimo da tu dolaze mladi ljudi, da dolaze oni koji su izgubili nekoga u toj borbi za grad i da Barutana bude simbol oslobađanja Bjelovara, ali i simbol borbe Bjelovarčana za slobodu u Domovinskom ratu – naveo je.

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije dobilo je 50 tisuća kuna od Ministarstva kulture a odobren im je i europski projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna. Što se planira napraviti s tim novcem otkrio je predsjednik Društva, Marin Sabolović.

– Projektom Ministarstva kulture osigurat će se galerijski prostor unutar spomen doma Barutana. Europskim projektom kojeg imamo u fazi pripreme za potpisivanje ugovora u iduće dvije godine cijeli prostor će se upriličiti kao jedan muzejski postav – rekao je. Planiraju popuniti cijeli prostor s još vozila, a dva su već u procesu restauracije.

– Upravo smo u fazi restauracije dva policijska Land Rovera, jedno vozilo je na restauraciji, a drugo će doći od Ministarstva unutarnjih poslova. Ovaj prostor imat će rekreacijsku funkciju i zadržat će ljude ovdje, ali najvažnije je da će imati edukativnu funkciju. Staza bjelovarskih branitelja bila je odlična ideja Grada Bjelovara, a mi ćemo je nastojati tim vozilima upotpuniti – istaknuo je te dodao kako ništa od ovog ne bi bilo moguće bez potpore jedinica lokalne samouprave i Ministarstava, ali i samog Društva čiji volonteri puno rade ne bi li očuvali trajni spomen na ulogu Bjelovara u Domovinskom ratu. Sabolović se nada da će dom biti otvoren 29. rujna, na dan grada i bjelovarskih branitelja te na 30. godišnjicu pada bjelovarske vojarne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!