Bjelovarčani u dan ušli uz grmljavinu stotina motora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gromoglasan huk gotovo 800 motora bikera pristiglih iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke županije i Zagreba je jutros u pet sati probudio Bjelovarčane na Moto budnici, bjelovarskoj tradiciji dugoj oko sto godina. Pokrenuli su je radnici u znak bunta protiv kapitalista tako što su skinuli auspuhe s motora i u osvit zore protutnjali gradom i tada mirno otišli na posao. Tadašnji žandari su ih pokušali uloviti, ali bez uspjeha jer su bili na – biciklima. Ono što je počelo kao bunt radničke klase, danas je bunt protiv pandemije, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali prije svega je to bjelovarska prepoznatljivost i događaj koji se ne propušta.

-Ovo mi je otprilike 40. budnica, a vidjet ćemo koliko će ih još biti. Ja sam motorist od malih nogu, pa to tako ide – kaže Ivan Barbir koji jedva čeka Međunarodni praznik rada, buku motora, vožnju.

I dok Ivan ima četiri desetljeća staža u moto-buđenju, Dražu je ova današnja bila prva Moto budnica na koju se odlučio jer je, kaže, nabavio “mašinu”, ali ne samo zato.

-Sama riječ vam govori, budnica je, prvi peti, počinje proljeće, motori, buđenje – nije uoči polaska krio uzbuđenje Draž.

Ne znaju bajkeri što im je draže – voziti se okruženi stotinama motora ili činjenica da jedno jutro u godini, sada kada je Moto budnica legalna, smiju biti glasni koliko god žele.

-Inače pazimo da nije velika buka kada se vozimo po gradu sami, a ovako si sada možemo malo dati oduška – kaže Mladen kojem za Moto budnicu nije ništa teško, pa je na nju ovog puta stigao iz noćne smjene.

Za razliku od Mladena koji je nakon posla imao dovoljno snage i volje za buđenje Bjelovarčana, za Martinu kojoj je ovo bila prva Moto budnica dan je tek počeo.

-Bit će burno, s obzirom na to da idem ujutro raditi, bit će burno. Radim od osam – rekla nam je uoči polaska Martina koja dakle gotovo da ide tragom prvi moto-budničara.

Zbog epidemioloških razloga ove godine nije bilo druženja, ali od vožnje gradskim ulicama nisu odustali.

-Tradicija je takva. Moto-budnica je i nastala kao bunt radnika i uvijek će se voziti motori prvog petog ujutro. To je jedan dan kada je Bjelovar sigurno u svim vijestima – kroz smijeh kaže predsjednik Moto kluba Bjelovar Alen Krce.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!