Osobne asistente dobit će 29 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga tjelesnih invalida Bjelovar broji oko tisuću članova kojima svakodnevni život želi učiniti lakšim. U skladu s tim, u tijeku je početak provedbe treće godine trogodišnjeg programa kojim se osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta osiguravanju usluge osobnog asistenta pod nazivom Asistenti – bolji život osoba s invaliditetom! Predsjednik Udruge, Tomislav Novosel otkrio je da je riječ o dva projekta.

– Gdje god postoji kakav projekt ili mogućnost da se nekog zaposli kako bi pomagao našim članovima, mi pišemo projekte. Uvijek je to u svrhu pomoći našim članovima. Tako smo i sada u relativno kratkom razmaku dva projekta. Jedan od njih je od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je vrijedan 1,2 milijuna kuna i gdje smo već zaposlili 23 osobnih asistenata za 23 naših korisnika. Važno je napomenuti da su korisnici osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta s Barthelovim indeksom ispod 45 – objašnjava Novosel. To znači da se osobe ne mogu samostalno hraniti, odijevati, održavati osobnu higijenu i slično.

– Takvim osobama osobni asistent koji dođe raditi treba pripomoći da ta osoba može donekle funkcionirati kao da je zdrava. To nije pomoćnik u kući niti Zaželi, već jedna nordijska filozofija gdje se osoba kojoj se pomaže stavlja u središte, ona je poslodavac u smislu kreiranja procesa, procedura, radnog dana i radnih sati, a osobni asistent to komentira, polemizira i traži najbolja rješenja za svaki dan – ističe. Drugim projektom bit će zaposleno još šestero osobnih asistenata.

– Drugi projekt koji smo dobili ovih dana je EU projekt, dakle Europski socijalni fond gdje smo ostvarili sredstva od 573 tisuće kuna preko kojih ćemo zaposliti novih šest osobnih asistenata za naših šest korisnika koji čekaju već godinu ili dvije. Oni su nominirani u Ministarstvu, imaju sve dokumente o tome da imaju pravo dobiti osobnog asistenta, međutim nikako naići projekt i novac da oni to dobiju – navodi. Buduće korisnice ovog programa su i Adrijana, vicematurantica Komercijalne škole koju Udruga potiče da upiše fakultet te gospođa Gordana koja trenutno nije u kolicima, no teško hoda i uz potpornu tehnologiju.

– Te projekte uvijek radimo u suradnji, a nominirani partneri su nam uvijek Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija. Opći cilj programa je unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežim oblikom i stupnjem invaliditeta u zajednici, dakle za osobe s Barthelovim indeksom koji je manji od 45, omogućiti im socijalnu uključenost i ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstva. Specifični ciljevi su omogućiti im kontrolu i izbor življenja, to su aktivnosti oko samozbrinjavanja u kući, omogućiti im planiranje vrsta usluga, vremena i načina njihova obavljanja te participacije u produktivnim aktivnostima. Primjerice, Adrijana bi željela malo više raditi na računalu, saditi cvijeće i slično. To je ta druga kategorija gdje joj treba pripomoći u njenim produktivnim aktivnostima koje bi ona radila da može. Treća kategorija je uključiti takve osobe u život zajednice. To je socijalna komponenta, dakle redovito odlaženje na koncerte, u kino i slično – pojašnjava Novosel.

Dodaje da je vrlo važno da se korisnici upare s osobnim asistentima s kojima si karakterno odgovaraju, odnosno da se asistenti ukalupe u obitelj i pohvataju njihovu dinamiku. Ovim projektima nastoji se usrećiti sve one uključene u suživot s invalidima. Ipak, pronaći osobne asistente nije toliko lako. Naime, Novosel ističe kako 30 posto zainteresiranih za posao odustane od njega nakon što doznaju što se sve od njih očekuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!