Učenici 1.b razreda u sklopu projekta poticanja čitanja ‘ubrali’ priče

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U suradnji Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović s izdavačkom kućom Mala zvona i voditeljicom Sanjom Lovrenčić, u bjelovarskom je parku održan program Uberi priču. Riječ je o programu za poticanje čitanja koji se provodi posljednjih 15 godina. Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović naglašava da nije riječ samo o zabavnom sadržaju, već i o edukativnom.

– Važno je da djeca ‘uberu’ knjigu koju će nositi kući i čitati je sa svojim roditeljima. Ono što mi volimo reći je da je jako važno čitati svakodnevno između deset i 15 minuta. To volimo istaknuti jer ne želimo da se pisana riječ i pisani trag u knjigama zaboravi – ističe. Osim književnice Sanje Lovrenčić, programu su se priključili i ilustratori Iva Valentić i Mingsheng Pi te književnica, ilustratorica i animatorica Nikolina Manojlović Vračar koja je s djecom prošetala po parku. Ove godine u programu je umjesto četiri razreda sudjelovao samo jedan – 1.b iz II. osnovne škole s učiteljicom Sanjom Bartolčić.

Od silnog uzbuđenja, a možda i srama, dvije učenice s kojima smo razgovarali nisu nam puno otkrile, tek da se vesele ovom programu i da im je bilo lijepo prošetati parkom. Anja Vranješević rekla nam je da se veseli likovnom dijelu programa.

– Ja ću nacrtati livadu s puno cvjetića – otkrila nam je i dodala da jako voli čitati. Njena kolegica Tena Mišura malo je drugačije odgovorila na pitanje voli li čitati.

– Pa tako-tako. No, jako se veselim ovoj slikovnici – rekla je. Ona još nije znala što će nacrtati. Književnica Sanja Lovrenčić, koja je ujedno i začetnica programa Uberi priču kazala je da je zbog epidemiološke situacije program prilagođen pa je prisutan manji broj djece, a zbog toga je dodana i likovna radionica. Ovog puta djeca su kući ponijela njenu slikovnicu O hruštu i brodiću.

– Radnja slikovnice odvija se u jednom parku na maloj fontani. Papirnati brodić i hrušt koji ne može letjeti doživljavaju male pustolovine, stječu prijatelje, upoznaju nešto čudno noću. Priča je posvećena parkovima, zato mi se činilo da će biti lijepo da tako nešto radimo u lijepom bjelovarskom parku. I djeci će biti neka vrsta inspiracije za likovni dio koji će voditi Mingsheng Pi, koji je ilustrirao slikovnicu. Inače je diplomirao slikarstvo u Pekingu i specijalizirao je slikarstvo prirode, oni imaju takve smjerove. Mislim da će i to djeci biti zanimljivo da vide jedan drugačiji način slikanja, a radi se o tehnici vodenih boja, koje im nisu strane – zaključuje književnica.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!