Članovi Društva multiple skleroze BBŽ šetnjom obilježili svjetski dan te bolesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U povodu Svjetskog dana multiple skleroze 30. svibnja, članovi Društva multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije prošetali su središnjim bjelovarskim parkom. Riječ je o suradnji s odjelom neurologije Opće bolnice Bjelovar. Razgovarali smo s Milijanom Martinović, voditeljicom projekata i programa Društva, koja nam je otkrila koji je cilj ovog programa.

– U suradnji s odjelom neurologije Opće bolnice Bjelovar organizirali smo stručno predavanje doktorice Tihane Gržinčić za članove Udruge i članove njihovih obitelji, a potom smo krenuli u šetnju centrom Bjelovara s ciljem senzibilizacije javnosti na probleme, poteškoće, ali i mogućnosti svih oboljelih od multiple skleroze – pojasnila je. Program nosi naziv Zajedno do kvalitetnijeg života. Zanimalo nas je koliko oboljelih udruga okuplja.

– Trenutno Udruga okuplja 84 osobe na području županije, zapošljavamo 11 osobnih asistenata i jednog fizioterapeuta, no potrebe za uslugom osobne asistencije su puno veće od onoga što nam se financijski omogućava – istaknula je. Tihana Gržinčić, specijalist neurolog, v.d. voditelj odjela neurologije Opće bolnice Bjelovar, objasnila je da je multipla skleroza kronična upalna bolest s tisuću lica koja, ako se ne liječi, može narušiti kvalitetu života oboljelih. Istaknula je da su u Hrvatskoj dostupne sve terapije kao i u Europskoj uniji.

– Apelirala bih na oboljele da se uz komplementarnu i alternativnu medicinu priklone i evidence-based medicini, lijekovima koji su dostupni i za koje smo se mi kao neurolozi i Hrvatsko neurološko društvo izuzetno borili da HZZO promijeni smjernice i da sva terapija bude odmah dostupna oboljelima – naglasila je. Smatra se da u Hrvatskoj ima oko šest i pol tisuća oboljelih koji se liječe, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji njih 200-tinjak. Trenutno se s oboljelima provodi individualizirani pristup i zajedničko donošenje odluka jer treba paziti na životni stil oboljelih te na njihovu volju za suradnjom. Dr. Gržinčić istaknula je i da se oboljeli od multiple skleroze nemaju veći rizik od razvijanja težih oblika covida-19 u odnosu na opću populaciju. Zato preporuča cijepljenje uz prethodno savjetovanje s neurologom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!