Uspostavlja se besplatna linija, traže se volonteri/ke

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija nema besplatnu SOS liniju za žrtve nasilja, ali to će se uskoro zahvaljujući projektu “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” promijeniti. Bjelovarska udruga Iris je kroz taj milijun i pol kuna vrijedan europski projekt raspisala javni poziv za volontere odnosno volonterke na SOS liniji. Traži se 12 osoba koje moraju biti punoljetne, etične, odgovorne, tolerantne, ali i koje moraju znati slušati.

-Volonteri/ke na SOS liniji mogu biti svi zainteresirani koji su voljni saslušati i pružiti pomoć, naravno nakon edukacije, bitno je samo da su empatični i da na taj način mogu pomoći svakoj žrtvi koja nazove i traži da ju se uputi, da ju se sasluša i koja traži malo suosjećanja – tumači Iskrica Strčić, voditeljica bjelovarske Sigurne kuće koju vodi udruga Iris.

Svi volonteri/ke će proći kroz edukaciji kako bi znali standarde rada na SOS liniji, kako se ponašati u kriznim situacijama i kako pomoći u prvom redu ženama žrtvama nasilja. Javni poziv je otvoren dok se ne pronađe 12 volontera i volonterki, a zainteresirani se mogu obratiti udruzi Iris putem e-maila – udruga.iris@gmail.com ili poštom na adresu: J.J. Strossmayera 2 p.p. 48, 43 000 BJELOVAR. Ta udruga godinama nastoji osigurati besplatnu SOS liniju.

-Udruga Iris i Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja već imaju telefonske linije koje nažalost nisu besplatne, tako da ćemo ići istim smjerom, ali će pozivatelji/ce moći zvati besplatno i dobiti pomoć koju trebaju – kaže Strčić.

Kada će ta besplatna linija proraditi ovisi i o javnom pozivu za edukatore koji trebaju obučiti buduće volontere koji će raditi do kraja ožujka sljedeće godine nakon čega će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji kao i preporuku za posao.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!