Alkarski vojvoda Boško Ramljak dolazi na jubilarnu 25. Terezijanu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Veliku podršku i čast ovogodišnjoj jubilarnoj 25. Terezijani ukazat će svojim dolaskom Boško Ramljak, alkarski vojvoda. Nastavak je to uspješne suradnje sa našom povijesnom postrojbom Bjelovarski graničari Husari koji su sudjelovali prije tri godine na svečanim postrojavanjima i defileu najpoznatije viteške igre Sinjska ALKA. U Sinju je naša povijesna postrojba vrlo dobro prihvaćena , a u lijepom sjećanju ostala je i anegdota kako se po Sinju već u jutarnjim satima pričalo o dolasku Bjelovarčana i njihovim gidranima. Boško Ramljak bit će počasni uzvanik 25. Terezijane te će kao jedan od sudaca sudjelovati i u Nacionalnoj izložbi konja pasmine gidran.

Ovogodišnja, jubilarna 25. Terezijana bit će bogata kulturno-umjetničkim programom, ali i brojnim drugim sadržajima. Prvi put će se održati Znanstveni kolokvij na temu povijesne povezanosti Bjelovara i kraljice Marije Terezije koje organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, uz podršku Bjelovarsko-križevačke biskupije, Gradskog muzeja Bjelovar te brojnih znanstvenika koji svakako imaju što reći o ovoj zanimljivoj, i možda, manje poznatoj povijesti našeg grada. I ove godine prikazujemo scenski prikaz Babutočka vojna koja će nas zanimljivom pričom vratiti u davna vremena kad su hrabrost i ljubav uz pomoć vjere i bilogorske mitologije obranili naše krajeve pred neprijateljem.

Želja nam je bila da u organizaciji ovogodišnje Terezijane idemo u onom smjeru da od nje počnemo stvarati kulturni identitet same manifestacije, ali i Bjelovara i Bilogore. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka planiramo ponuditi brojne zabavne sadržaje namijenjene svim uzrastima. Za sada ne možemo otkriti sve detalje, ali sigurni smo kako će svatko pronaći nešto za sebe na 25. Terezijani – zaključila ja Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!