Bjelovarska Tehnička škola među najboljim srednjim školama u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U analizi Večernjeg lista, na popisu najboljih srednjih škola našla se i Tehnička škola Bjelovar. Navodi se da je učenici biraju zbog kvalitete i ugleda škole te zbog njezinih djelatnika, a o njenom uspjehu svjedoči i podatak da je prosječan uspjeh učenika u ovoj školskoj godini porastao više od 15 posto. Naime, od 11, 44 posto odličnih učenika u prvom razredu, u četvrtom razredu odlično ih je 28 posto. Tehnička škola Bjelovar s radom je počela 1960.godine, a danas broji 363 učenika u 16 razrednih odjela. Školu zadnjih 30-ak godina vodi ravnatelj prof. Ante Šola koji je otkrio čime se škola toliko istaknula.

Ravnatelj Tehničke škole Bjelovar, prof. Ante Šola FOTO: Tehnička škola Bjelovar

 – Od početka smo nastojali dobro opremiti školu, ali i da je prezentiramo prema djeci, njihovim roditeljima, osnovnim školama i drugim građanima. Dok nije bilo korone, imali smo dan otvorenih vrata Tehničke škole Bjelovar, gdje bismo osnovnoškolcima prezentirali sve ono što su naši učenici pripremali, od robotike do numeričkih strojeva, automatizacije i senzorike. Mogli su obići sve naše specijalizirane učionice i kabinete i vidjeti o čemu se tu radi. Rezultat toga jest da se kod nas upisuju djeca koja to žele, odnosno ona koja su okrenuta tehnici i prirodnoj znanosti – objašnjava. Škola je poznata i po uspjesima na natjecanjima iz elektrotehnike, numeričkih strojeva i robotike, a njeni učenici i na državnim natjecanjima ostvaruju zapažene rezultate. Ističe da su njegovi učenici bili državni prvaci i u rukometu, a išli su i na svjetsko prvenstvo u Francusku. Jedne su godine trebali ići i u Brazil, no županija nažalost nije imala novca za to. Budući da je pred mirovinom, ravnatelj se nada se da će i njegov nasljednik nastaviti unapređivati školu.

– Stalno radimo na popularizaciji tehničkih znanosti, odnosno Tehničke škole Bjelovar, a i redovito se opremamo, usavršavamo nastavnike, nabavljamo sve što je potrebno od materijala za vježbe, nešto dobivamo od sponzora i tako – govori. Premda zainteresiranih učenika uvijek ima, ravnatelj bi volio da se u nju upisuje više djece koja odaberu Gimnaziju kako bi baš svi učenici nekog razreda bili što bolji i u prvom razredu. Ravnatelj naglašava da učenici u školovanju dosta napreduju, te tu vidi razlog što su dospjeli na popis najboljih. U Tehničkoj školi Bjelovar učenici mogu birati između četiri programa.

– Sada upisujemo najtraženija zanimanja: računalni tehničar za strojarstvo, elektrotehničar, tehničar za računalstvo i građevinski tehničar, dakle izbor onih najtraženijih i najboljih zanimanja. Ja bih predložio sljedećem ravnatelju da razmisli i o smjeru tehničara za web dizajn pa da zaokruži jednu cjelinu popularnih zanimanja s kojima se učenici mogu zaposliti odmah po završetku srednje škole – navodi. Dodaje da nije rijetkost da ih zovu i nude poslove za njihove učenike, a nada se da ih ne školuju za Njemačku, Austriju i druge strane zemlje, već upravo za Hrvatsku. Škola njeguje i teorijski i praktični dio nastave.

– Da bi se nešto praktično radilo, mora se i teorijski naučiti. Uglavnom imamo specijalizirane kabinete i učionice, tehnička smo škola pa moramo biti dobro opremljeni u tom dijelu, ali ne zanemarujemo ni teorijski dio – otkriva ravnatelj. Smatra da ni usred pandemije nije bilo osobitih problema u radu s učenicima.

-Učenike dijelimo u skupine i nastojimo radioničke vježbe što češće održavati u školi. Nije bilo lako, ali vjerujem da je naša nastava na daljinu bila dosta kvalitetnija nego u drugim školama, no ipak ništa ne može zamijeniti učionice, odnosno odnos učenika i nastavnika licem u lice – tvrdi. Sve zainteresirane učenike, ali i njihove roditelje poziva da pogledaju promotivni film na mrežnim stranicama škole.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!