Bjelovarski učenici ponovno će se moći školovati za zanimanje autolimara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon šest godina stanke, Obrtnička škola Bjelovar od ove će godine ponovno upisivati učenike za program zanimanja autolimara. Inicijativu je pokrenuo bjelovarski oldtimer klub Classic koji ima dugogodišnju suradnju s tom školom i kontinuirano radi s mladeži. Ravnatelj Obrtničke škole, Branko Cvetković i predsjednik kluba Classic, Saša Novak zajednički su proučili stanje. Razgovarali su s vlasnicima autolimarskih radionica s područja djelovanja škole te nazočili sastancima u Obrtničkoj komori te u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Ključno je bilo pronaći praksu van škole te prikladni prostor za obavljanje vježbi. Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Obrtničke škole svesrdno je podržala ovu inicijativu te se od ove školske godine planira upis polovice razrednog odjeljenja autolimara, koji će nastavu pohađati s automehaničarima.

Obrtnička zanimanja su deficitarna te postoji velika potražnja za autolimarima na tržištu rada pa je dobra vijest da će se u Bjelovaru ponovno moći obrazovati za taj smjer. Naime, bjelovarski učenici koji su u posljednjih šest godina željeli upisati upravo taj smjer, radije su se odlučili za neki drugi kako ne bi morali putovati u drugi grad.

Učenici će uz stručno školovanje razvijati svoje vještine, ali i učiti o važnosti očuvanja baštine povijesne tehničke kulture starodobnih vozila i tehnike. Pri tome će im pomoći upravo profesor Saša Novak koji se bavi prikupljanjem i restauracijom takvih vozila, a koji će im u suradnji s kolegama nastavnicima, majstorima i članovima bjelovarskog oldtimer kluba Classic omogućiti da sudjeluju u restauraciji koje će klub donirati školi. Time će, poručuju, učenici steći osjećaj korisnosti u lokalnoj zajednici i tehničkoj kulturi općenito. Upisi u Obrtničkoj školi kreću 25. lipnja, a više informacija o upisima možete doznati na web stranici Obrtničke škole Bjelovar i bjelovarskog oldtimer kluba Classic.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!