Murtić okupio kulturnu elitu u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodu stote obljetnice rođenja Ede Murtića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, u Bjelovaru je prikazan dokumentarni film „Edo Murtić 1921.-2005.“ redatelja Milana Bešlića.

Kako stoji u katalogu, Edo Murtić, umjetnik raznovrsna i bogata opusa, svoj je izraz izgrađivao kroz brojne likovne tehnike koncipirajući ga na visokim likovnim vrijednostima. Brojnim samostalnim izložbama u zemlji i diljem svijeta potvrđivao je svoju specifičnu autorsku individualnost. Ovaj dokumentarni film, satkan od materijala iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije, prikazuje Murtićevo djelo kroz karakteristične stvaralačke faze.

Zašto Bjelovar? Murtić je rođen prije 100 godina u Velikoj Pisanici i jedan je od najznačajnijih umjetnika s ovog prostora.

O filmu, ali i Murtićevom opusu govorili su Zdravko Zima, savjetnik predsjednika RH za kulturu i prof. Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti. Murtić je prvu izložbu imao već s 15 godina, a Akademija se brine da njegovo djelo upoznaju studenti generacija koje dolaze.

Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica rekao je kako je likovna kolonija posvećena Murtiću sve brojnija i bolja iz godine u godinu, a o značaju za mlade koji trebaju upoznati lik i djelo Ede Murtića govorili su i Marko Marušić, župan BBŽ i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Obilježavanje 100. obljetnice rođenja jednog od najvažnijih hrvatskih slikara sjajno je organizirao bjelovarski Gradski muzej na čelu sa svojim ravnateljem Milanom Pavlovićem, također akademskim slikarom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!