Što se ubraja u vodne usluge i hoće li njihova cijena nakon aktualne aglomeracije rasti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako se kreće cjenik vodnih usluga na vodoopskrbnom i aglomeracijskom području grada Bjelovara u odnosu na slične gradove u RH? Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji načina određivanja cijena vodnih usluga na području grada gdje Bjelovar uvijek uspijeva zadržati poziciju donjeg dijela rang liste cijena usluga na području cijele zemlje, otkriva Ivan Ivančić, predsjednik uprave Komunalca i Vodnih usluga. 

– Rang listu je redovito izrađivala grupacija vodovoda i kanalizacije na razini cijele države. Unatoč niza naših objektivnih okolnosti koje su utjecale na cijenu, uspjeli smo uz komparativne manjkavosti sačuvati cijene na nižoj razini od prosjeka države – kaže Ivančić.

Dodaje Ivančić da je dosta teško uspoređivati cijene jednoznačno i na prvu. – To je tako iz jednostavnog razloga. U pitanju su različite kvalitete usluga koje su definicirane za različite kategorije korisnika. Kada kažem da se razlikuju po kvaliteti usluge, tu mislim na jedinice lokalne samouprave koje imaju samo neku od tih usluga. Mi imamo paket i vodoopskrbe i odvodnje i pročišćavanja. Primjerice, dobar dio njih još nema pročišćavanje ili imaju tek manji sustav odvodnje – dodaje. 

Stoga su takve cijene, kaže Ivančić, neusporedive. No, kada se sve svede na zajednički paket i na prosječnu potrošnju vode, onda je grad Bjelovar tu vrlo konkurentan. Pojašnjava Ivančić razliku u cjeniku gdje se tarife dijele na kućanstva, osnovne škole, dječje vrtiće, zdravstvene ustanove i sportske objekti u vlasništvu grada Bjelovara, ostale potrošače u koje spadaju pravne osobe, gospodarski subjekti, ustanove, obrtnici te na socijalno ugrožene građane odnosno primatelje socijalne pomoći.  

– Radi se o anomaliji u cjeniku naslijeđenoj u prošlom političkom društvenom sustavu kada se na teret gospodarstva radila zaštita socijalnog standarda građana. To znači da je gospodarstvo plaćalo višu cijenu u vodoopskrbi. Nažalost, zbog tog naslijeđenog odnosa nije moguće to u jednokratnom manevru izjednačiti jer to bi značilo vrlo slikovito povećanje cijena za kućanstva. Tako da još uvijek vučemo tu razliku. U narednom razdoblju će se možda cijena s novim korekcijama umanjivati. Međutim, za sada je ta razlika na štetu pravnih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost – rekao je Ivančić.

Razlika je, dodaje, samo u cijeni vodoopskrbe dok odvodnja i pročišćavanje imaju identičnu cijenu. Također je i fiksni dio jednak za sve usluge. Otkriva Ivančić i kako se formiraju cijene vodnih usluga. – Kada kažemo cijene vodnih usluga potrebno je reći da se prema važećoj zakonskoj regulativi te cijene formiraju do razine pokrića troškova funkcioniranja sustava. Dakle, nema dobitnog principa već se formiraju po načelu neprofitnosti. Cijene su pod nadzorom Vijeća za vodne usluge. Imamo regulatornu agenciju koja kontrolira zakonitosti i način strukturiranja cijene. Država je Vladinom uredbom propisala najnižu strukturu troškova koje cijena mora pokrivati. Regulatorna agencija pazi na to koliko mi objektivno obračunavamo cijenu i jesu li uključeni svi potrebni troškovi – kaže Ivančić.

Otkriva i što je sve uključeno u vodne usluge koje građani plaćaju. – U te troškove ulaze troškovi crpljenja te defilizacije jer u vodi postoji određena količina željeza i mangana pa se voda filtrira na našim postrojenjima u Javorovcu. U cijenu su uključeni i troškovi distribucije održavanja sustava – navodi. 

Cijene koje su dosta usporedive s drugim cijenama, dodaje Ivančić, smatraju se uspjehom i dokazom racionalnog gospodarenja sustavom, a treba napomenuti da se cjenik nije mijenjao od 2011. godine, jedino što je samo malo korigirano 2018. godine je cijena odvodnje. Što kada bude gotova aktualna aglomeracija, hoće li cijene rasti?

– Mi znamo što su troškovi gradnje, što su budući operativni troškovi i koji su očekivani prihodi. Ako ne bude iznenađenja u smislu broja korisnika koji se trebaju priključiti na novoizgrađeni sustav, ne bi smjelo biti ozbiljnijih promjena u naših cjenicima. Vodne usluge kao javni isporučitelj učinit će sve da se prije svega dodatno racionalizira postojeći sustav te da se optimalno koriste novoizgrađene dionice – zaključuje Ivančić.

FOTO: Screenshot Vodne usluge d.o.o.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!