Kroz brojne aktivnosti nastavlja se projekt “Povećanja kvalitete života umirovljenika”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – „Povećanje kvalitete života umirovljenika aktivnim starenjem u Bjelovaru” – naziv je projekta koji za cilj ima podići svijest o upravo takvom, aktivnom i modernom načinu života u kojem umirovljenici mogu sudjelovati. Prijavitelj projekta je udruga Bjelovarski slavuji – fakini, a partneri su Grad Bjelovar te Udruga žena Gudovac. Projekt je sufinanciran sredstvima EU ukupne vrijednosti 1 465 842 kuna. Traje od 22. listopada 2020. do 22. travnja 2023. godine odnosno 30 mjeseci, a kroz 300 aktivnosti okuplja više od 250 umirovljenika.

– Aktivnosti koje se provode i koje će se provesti su raznih vrsta. Tako imamo aktivnosti rekreativnog liječenja u toplicama, edukacije zaštitnog i začinskog bilja, poboljšanje psihofizičkog stanja umirovljenika i drugo. Sve to zahtjeva veliki angažman. Treba napomenuti da sve aktivnosti provode stručni i akademski obrazovani ljudi. Od aktivnosti imamo i glazbene radionice koje vodi profesor Vedran Milić te glumačku družinu koju će voditi Igor Pečenjev. Zaista je niz aktivnosti za koje vjerujem da ćemo ih realizirati, kako na dobrobit grada Bjelovara tako i svih umirovljenika u gradu – rekao je predsjednik Bjelovarskih slavuja – fakina, Ivan Ćurić.

Ivan Ćurić

Udruga Bjelovarski slavuji – fakini umirovljenička je udruga koja primarno djeluje na području grada Bjelovara. Na događajima okupi i stotine posjetitelja, u najvećoj mjeri, umirovljenika. Udruga redovito organizira i sudjeluje na brojnim događajima, a vrlo lako okuplja umirovljeničke udruge diljem Hrvatske. Svojim vrijednim radom i zalaganjem, Bjelovarski slavuji – fakini, dobili su financijsku podršku lokalnih proračuna za brojne projekte kao što su: Martinjski koncert; Djelovanje Slavuja – fakina na razvoj kulture, tradicije i uključivanje starijih osoba u društvenu zajednicu; za Suradnju i razmjenu iskustava s drugim udrugama umirovljenika i ostalim udrugama u BBŽ.

Dario Hrebak

Podršku projektu pružio je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. – Projekt je iznimno dobar za provođenje aktivnosti umirovljeničke populacije. Sve uključeno u projekt potaknut će motivaciju naših starijih sugrađana. Mislim da je ovo velika stvar koja će pomoći da umirovljenici intenzivnije provode svoje umirovljeničke dane uz vrlo zanimljive sadržaje – kaže Hrebak.

Partneri u projektu “Udruga žena Gudovac” pomoći će oko izrade pisanica. – Pomoći ćemo s pisanica s obzirom na to da smo udruga koja za cilj ima očuvanje kulturne baštine. Naše polazište upravo je bila pisanica iz Gudovca koja je pronađena na našem lokalitetu i datira iz 15. stoljeća. Ove smo godine izradile 36 velikih pisanica pa ih je sada ukupno 72. Pisanice su krasile korzo za vrijeme Uskrsa. Želimo pomoći Bjelovarskim slavujima i nadamo se da ćemo biti dostojni partneri – rekla je Vesna Belošević, predsjednica Udruge žena Gudovac.

Vesna Belošević

Kulturni događaji koji se nalaze u sklopu aktivnosti obuhvaćaju 32 susreta dramske skupine te 32 susreta zbornog pjevanja i sviranja glazbenog sastava, likovne radionice za umirovljenike koje će pomoći u izradi umjetničke pisanice koja će se svečano izložiti za javnost u sklopu kulturne manifestacije, netom prije blagdana Uskrsa. Projekt predviđa 2 konferencije o podizanju svijesti o važnosti aktivnog starenja.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!