Prije glavnog festivala, DOKUart stiže u bjelovarski park

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U organizaciji bjelovarske udruge DOKUart srpanj Bjelovaru donosi prvi dio Međunarodnog festivala dokumentarnog filma pod nazivom DOKUart u parku. Takvu odličnu praksu gledanja filmova publika je prihvatila još prošle godine kada su uvedene mjere uzrokovanje koronavirusom.

Nakon što je vikend za nama već otvoreno Filmodrom Ljetno kino u kojem se do kraja kolovoza može pogledati devet igranih i jedan dokumentarni film, na velikom platnu u Boho parku slijede nova filmska uzbuđenja. Ove će godine, u pet festivalskih dana, biti prikazano osam dokumentaraca iz pet zemalja. Po izboru selektorice Rade Šešić 16. srpnja u 21 sat u Boho parku program otvara hrvatska premijera austrijskog filma Drvo, slijedi slovensko-talijanski Kći Camorre i grčki Kad rajčice susretnu Wagnera. Sve se nastavlja 23. i 24. srpnja, večerima pod nazivom Festival u gostima. Sa svojim izborom filmova predstavit će se vinkovački DORF, Festival dokumentarnog rock filma te Festival mediteranskog filma Split. Kraj kolovoza donosi filmsko druženje DOKUart pod zvijezdama na izletištu Vrata Bilogore.

– Još smo na krilima sinoćnje projekcije kojom je počeo jedan od naših programa. Zaista je predivno vidjeti i zadnje popunjeno mjesto, a ljudi je bilo i po travi i klupama. Time je započeo naš program igranih Europskih filmova koje odabire naš kolega Stjepko Gambiroža. Prošle godine smo na pandemijske uvjete odgovorili spremno i jako dobro. Kompletan program smo imali na otvorenom, a kako ga je naša vjerna publika odlično prihvatila, odlučili smo dio Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ponovno održati na istom mjestu, u parku. DOKUart u parku čini pet projekcija u dva festivalska vikenda, pa tako 16.,17. i 18. srpnja od 21 sat stižu dokumentarni filmovi po izboru naše selektorice, Bjelovarčanke Rade Šešić, a autori filmova pristižu iz Rumunjske i Slovenije – kaže Marijana Kranjec iz Udruge DOKUart.

Vikend dokumentarnog filma u parku otvaramo filmom Drvo koji se bavi problematikom ilegalne sječe drva, navodi Dražen Kranjec iz Udruge DOKUart. Otkriva i što slijedi ostale dane. – Drugi dan prikazujemo Kći Camorre o ženi koja izlazi iz zatvora i proživa novu socijalizaciju. Treći dan Kad rajčice susretnu Wagnera koji govori o tradicionalnom uzgoju rajčica te problemima na putu osvajanja globalnog tržišta. Zanimljiva su gostovanja dva festivala – DORF s filmovima Suženi snovi i Bure Bareta. Zatim, Festival mediteranskog filma Split daje nam četiri zanimljiva naslova, Selfie, Porvenir, Split i Dream team babe. Osim izletišta Vrata Bilogore, izvan Bjelovara ćemo projekcije pustiti i u Rovišću te Kapeli – kaže.

Dražen Kranjec

S predstavnicima Udruge DOKUart susreo se bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. – S Udrugom DOKUart odličnu suradnju imamo već drugu godinu zaredom. Za DOKUart je ljeto vrijeme za druženje uz filmove. Drago mi je da se posjetitelji i gosti u Boho parku osjećaju ugodno te da u njemu imamo doista kvalitetan raznolik sadržaj – naglasio je gradonačelnik.

Za kraj je Stjepko Gambiroža predstavio još neke zanimljive filmove. – Imamo deset filmova i uglavnom je riječ o nagrađenim filmovima. S projekcijama nastavljamo u srijedu 7. srpnja s jedinim dokumentarcem u sklopu ovog programa, Tko bi rekao – fantazija umreženog svijeta, njemačkog redatelja Wernera Herzoga. Tema je vrlo aktualna i vjerujem da će film privući pažnju gledatelja. Za kraj Filmodroma, iz Splita nam dolaze dva friška naslova – zaključio je Gambiroža.

DOKUart u kinu slijedi sredinom rujna, točnije od 17. do 24. Organizatori se nadaju dobroj epidemiološkoj situaciji kako bi se, kao i prijašnjih godina, svjetski dokumentarni naslovi mogli pogledati u Kulturnom i multimedijslnom centru.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!