Projekt uspio, ali je država zatvorila pipu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon 30 mjeseci, gotovo 14 milijuna kuna vrijedan europski projekt Grada Bjelovara “Vrtići po želji roditelja” je današnjom završnom konferencijom priveden kraju. U njega su bili uključeni svi vrtići – i gradski i privatni, a u sklopu njega su vrtići opremljeni kuhinjskom opremom, onom didaktičkom, uređena su dvorana i dječja igrališta kao i senzorna soba, a svi očekivani pokazatelji su premašeni. Zaposleno je 50 osoba, a u program produženog boravka i poslijepodnevnog rada je umjesto planiranih 140 mališana uključeno bilo njih 223. Posebno je pri tome važno da su bila uključena i ona djeca koja ne pohađaju vrtić.

-Zahvaljujući projektu mnoga djeca koja nisu imala priliku uključiti se u vrtićke programe su mogla koristiti usluge predškolskog odgoja i obrazovanja što je doprinijelo njihovoj socijalizaciji, a kroz dodatne sate predškole i njihovom jednostavnijem uključivanju u sustav odgoja i obrazovanja – kaže voditeljica projekta Ivana Bekavac.

Jednako tako su kroz projekt integrirana i djeca poteškoćama u razvoju s kojima su radili logoped i edukacijski rehabilitator.

-Djeca su mogla u manjim grupama kroz individualni rad dobiti na važnosti i radilo se na njihovim potrebama koje su važne – ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Senka Ivanušec.

No, iako je projekt Vrtići po želji roditelji polučio uspjeh i pokazao se hvale vrijednim, neće se nastaviti jer je država zatvorila pipu. Ministarstvo rada je trajno obustavilo poziv za nastavak.

-Meni je žao što se projekt neće moći nastaviti. Država je tako odlučila, novca očito iz europskih fondova nema za ovu namjenu, ali vjerujem da će nešto biti u idućem razdoblju jer ovakvi projekti mogu samo puno dobroga donijeti našem gradu – kaže gradonačelnik Dario Hrebak.

Sam Grad novca za njegovu provedbu nema, ali Hrebak se nada da će u sljedećem financijskom razdoblju u nacionalnoj omotnici biti mjesta i za takve programe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!