Na njive mi bacaju otpad, truju hranu, a ni policije niti Grada se to ne tiče!?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gornje Plavnice pretvaraju se u smetlište! Upozorili su nas na to mještani tog prigradskog naselja koji posljednjih godina muku muče s tuđim otpadom koji pronalaze na svojim imanjima i poljoprivrednim površinama. Stare pločice, beton i drugi građevinski otpad, smeće nastalo u kućanstvima, organski otpad, nema čega nema na cestama i poljoprivrednim usjevima u Gornjim Plavnicama. Uvjerili smo se u to i sami. Do više manjih divljih deponija odveo nas je Tihomir Mandić, jedan od rijetkih mlađih stanovnika Plavnica koji je odlučio ostati na selu i baviti se poljoprivredom.

Gomile smeća u Gornjim Plavnicama nalaze se na više mjesta

-Prije nekoliko godina vratio sam se iz Njemačke i odlučio ovdje zasnovati obitelj. Supruga Marina i ja s troje djece živimo na obiteljskom imanju, imamo nekoliko krava i svinja, a želja nam je povećati stočni fond. Obrađujemo zemlju kako bismo imali dovoljno hrane za stoku, no neodgovorni pojedinci koji stalno izbacuju otpad na naše usjeve stvarno nam otežavaju svakodnevicu – priča nam Mandić.

Pojašnjava kako među odbačenim smećem ima raznog opasnog otpada koji završava u hrani za životinje. Iako sami redovito čiste gomile smeća te ga spaljuju i zbrinjavaju na legalnim odlagalištima, uvijek postoji mogućnost da dio sitnijeg otpada, kao što su čavli ili staklo, ostane u kukuruzu ili pšenici te da završi u hranilištu njihove stoke.

Smeća ima čak i u poslovnoj zoni

-Prije nekoliko mjeseci nam je uginula steona junica. Bila je zdrava, veselili smo se prinovi, a onda je jednoga jutra jednostavno uginula. Sumnjamo da je u hrani bilo nešto što je uzrokovalo uginuće. Samo na tome smo imali desetak tisuća kuna gubitka. A gdje su ostali troškovi! Radni strojevi se također mogu oštetiti zbog zaostalog otpada, susjedu je na mjestu gdje je nedavno odložen otpad povaljan i uništen dio kukuruza – priča Mandić. Dodaje kako mu nije jasno da danas, u 21. stoljeću, još uvijek ima ljudi koji se ponašaju tako neodgovorno.

-Imamo komunalno poduzeće, svi plaćamo odvoz otpada, na svakom koraku su zeleni otoci i legalna odlagališta. I 500-tinjak metara od mojeg posjeda na kojem je neki dan ostavljena hrpa smeća, nalazi se zeleni otok. Pa kakvi su to ljudi? – pita se naš sugovornik.

Mještanima je ovih dana prekipjelo pa su u pomoć pozvali policiju i komunalnog redara. Kažu kako su im policijski službenici rekli da spomenuti problem nije u njihovoj nadležnosti. Komunalni redar im je, dodaju, rekao da će doći vidjeti o čemu se radi, no nakon tog telefonskog poziva nije im se više ni javio.

-Razočaran sam. Svi pozivaju mlade ljude da ostane u Hrvatskoj, na selu. Ja sam to i učinio. I onda nailazim na ovakve probleme, koji bi se trebali rješavati relativno lako, no očito kod nas nema sluha za njihovo rješavanje – kaže Mandić.

Upit vezan uz njihova postupanja na divljim deponijama u Gornjim Plavnicama poslali smo policiji i komunalnom redarstvu Grada Bjelovara, no do zaključenja članka nismo primili odgovore. Objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Mandići su odlučili ostati na selu i baviti se poljoprivredom, no zbog ovakvih situacija, često požale zbog takve odluke


PODIJELI S PRIJATELJIMA!