Održan okrugli stol s ciljem podrške umirovljenicima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Okrugli stol u sklopu projekta grada Bjelovara „Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju“, održala se u bjelovarskom Boho parku prilikom čega je osmero govornika i govornica podijelilo svoja iskustva života u mirovini. Partneri projekta su Matica umirovljenika Bjelovar i Udruga „Bjelovarski slavuji – fakini“.

Okrugli stol predviđen je u projektnom elementu Psihosocijalna pomoć za starije osobe i društvena integracija kroz uspostavu podrške u mobilnosti i provedbi edukacija i programa, s ciljem unaprjeđenja psihosocijalne pomoći, promicanja kvalitete socijalnih usluga, mobilnosti i ravnoteže za smanjenje socijalne isključivosti starijih osoba.

Moderatorica okruglog stola bila je vedra i nasmijana i svima poznata (barem po glasu, ako ne i stasu) Mirjana Pušćak, dugogodišnja radijska novinarka koja je i u mirovini vodila emisije namijenjene osobama starije dobi. Projektno zadana tema je skrb o starijim osobama i njihova integracija u zajednicu, a prvi okrugli stol od dva predviđena, nazvan je „Dostojanstven život u starijoj dobi“.

Naši predavači kao stručnjaci podijelili su svoja znanja, mišljenja i iskustva o ovoj temi.

Govornici okruglog stola su bili: Ivan Tomić, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar, Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“, Danijela Popović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar, Stanka Vraneš Šupica, socijalna radnica Doma za starije osobe Bjelovar, Gordana Knežević Miličić, dr.med., liječnica opće medicine, Nada Vranko-Nagy, dr. med., Ruža Milić, nastavnica glazbe, Nada Dokuš Muškinja, dipl.agr.

U opuštenoj atmosferi pod mikrofonskom palicom naše Mirjane Pušćak, naši govornici i govornice okruglog stola podijelili su svoja iskustva, borbe, razmišljanja i životne navike koje ih prate u tzv. trećoj dobi. Prvi od dva okrugla stola zamišljen je kao manje formalni program gdje je smijeh prisutan od početka pa do samoga kraja uz veliki broj pozitivnih primjera i anegdota.

Okrugli stol otvorio je Ivan Tomić, predsjednik Matice umirovljenika koji je pohvalio svoje članove i govorio o aktivnostima kojima se bave unutar Matice. Tomić se podičio i novoosnovanim Orkestrom i zborom Matice umirovljenika te pozvao sve zainteresirane članove i nečlanove da se priključe aktivnostima kojih će u nadolazećim mjesecima biti mnogo.

Nakon Tomića, riječ je preuzela ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Danijela Popović, koja je izložila svoja iskustva u radu s umirovljenicima, navela zakone i prava koje korisnici imaju kao i oblike pomoći koje umirovljenici mogu dobiti od Centra. Također je napomenula da se ne sklapaju poznati ugovori o doživotnom uzdržavanju jer s potpisivanjem ugovora, korisnici Centra izlaze iz njihove evidencije i nemoguće je pratiti daljnje stanje korisnika.

Mikrofon je potom preuzela Stanka Vraneš Šupica, socijalna radnica Doma umirovljenika, koja je veselim tonom i kroz anegdote prepričala aktivnosti koje njihovi korisnici imaju, o listama čekanja, o kvaliteti života u Domu. Osvrnula se na vječno pitanje osoba starije dobi „Doći u instituciju ili ne?“ i napomenula kako je svaka životna priča i sudbina drugačija i dok jedni nemaju izbora, drugi biraju smještaj u Domu zbog brojnih osobnih razloga. Biti sam je najtužnija sudbina, a u Domu kroz zajednicu podiže se ne samo kvaliteta života nego i njihov duh i volja za životom.

Doktorica Nada Vranko-Nagy je jedna od izuzetno vrijednih i aktivnih umirovljenica koja unatoč svojoj dobi svakodnevno vozi bicikl, volontira, radi kao vanjski suradnik u Centru za cjeloživotno učenje i kulturu gdje novim generacijama gerontodomaćica, dadilja i njegovateljica prenosi svoja brojna znanja. Veliku radost predstavlja joj unučad i vrt te smatra da su dani prekratki otkako je u mirovini. Vrt ju je obnavljao i tijekom radnog vijeka, a u mirovini „vježba kosti“ i snagu obrađujući svoje povrtne površine.

Nakon aktivne doktorice Vranko-Nagy, mikrofon je preuzela profesorica Ruža Milić koja je nedavno istrčala maraton od 17 kilometara! Milić je rekla kako u mirovini nađe vremena i za vježbanje, volontiranje u udruzi Osit, piše pjesme, no najveći spas pronalazi u glazbi i pjesmama. Toliko joj je glazba u srcu da je s nama podijelila nekoliko pjesama, za mlade i stare, i zvonkim glasom oduševila cijeli Boho park.

Na okruglom stolu sudjelovala je još jedna doktorica i to opće medicine – Gordana Knežević Miličić koja je već trebala biti u mirovini, no zbog manjka zdravstvenih radnika, nastavlja raditi. Doktorica Knežević Miličić govorila nam je o životnim navikama i volontiranju. Uz svoj posao, volontira u Domu za starije, a tijekom najtežih trenutaka u pandemiji kada su svi zaposlenici Doma, kao i štićenici, bili pozitivni na Covid-19, uzela je godišnji i uselila se u Dom, kako bi onima kojima je pomoć najpotrebnija bila na raspolaganju i brinula se o njima dok nisu ozdravili. Doktorica je primjer kako su pojedine osobe zaista stvoreni za karijere koje su odabrali.

Jedan vedar primjer aktivne umirovljenice je Nada Dokuš-Muškinja. Po struci agronom, odlučila je po odlasku u mirovinu položiti ispite za turističku vodičicu i pokrenula je novu karijeru. Iako joj je pandemija pomrsila planove, aktivirala se na drugim područjima – predaje na programima uzgajivača povrća, voća, ratarskih kultura te prerađivača ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. K tome educira i korisnike pesticida o zaštiti bilja. Nada nam je tako rekla kako joj je u mirovini izuzetno aktivno, stekla je brojna nova poznanstva, a ne suspreže od izazova i jedva čeka nove.

Za kraj ostao nam je Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“ koji je naglasio kako kroz njihovu udrugu se organiziraju plesovi, druženja, likovni susreti, a u sklopu udruge djeluje i mješoviti zbor. Za članove se organiziraju i brojne edukacije, kako u udruzi, tako i izvan nje.

Zaključak okruglog stola, po moderatorici je „Život je samo jedan, uživajmo u njemu“. I ima pravo. Možda sutra neće izgledati onako kako smo zamislili, i sigurno je da ćemo naići na teškoće koje nismo očekivali, no i pandemija nas je iznenadila ali nismo izgubili sebe već smo svi izašli jači i bolji iz svega.

Kao šećer na kraju, članovi i članice Slavuja zapjevali su i zasvirali publici te su se u najveselijem duhu svi sudionici rastali.

Izvor financiranja: Europski socijalni fond (ESF), Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Provedbeno razdoblje: 24 mjeseca (20.7.2020. – 20.7.2022.). Ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.487.279,55 kune, nositelj projekta je Grad Bjelovar dok su partneri Matica umirovljenika Bjelovar i Bjelovarski slavuji – fakini.

Cilj projekta je implementacija usluga psihosocijalne pomoći, podrške u mobilnosti, edukacije (krajnjih korisnika i stručnjaka) i društvene integracije. Projekt doprinosi i podizanju kvalitete boravka (adaptacija i nabava opreme) te senzibiliziranju javnosti o potrebama starijih osoba. Ciljne skupine projekta su starije osobe, starije osobe oboljele od demencija, članovi obitelji starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija te stručnjaci u sustavu socijalne skrbi koji rade s navedenim ciljnim skupinama.

IZVOR: Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar

“Sadržaj najave događanja isključiva je odgovornost Grada Bjelovara.” „Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda”


PODIJELI S PRIJATELJIMA!