25. godinu zaredom naglašena važnost majčina mlijeka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo te Koordinacijskog odbora “Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja” obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, ove godine pod sloganom “Zaštita dojenja – zajednička odgovornost”. Bjelovarsko-bilogorska županija već 25 godina radi na promoviranju važnosti dojenja. Pedijatrica Marija Čatipović otkriva kako je 1996. godine tek 75 posto žena pri izlasku iz rodilišta dojilo, dok je danas taj postotak bitno drugačiji.

– Sada iz rodilišta izlazi i do 95 posto majki koje doje. S tri mjeseca majke doje oko 75 posto, sa šest mjeseci oko 50 posto i to isključivo dojenje, a to znači samo dojenje, bez čaja i nekih dodataka. S godinom dana doji 30 posto majki, možda i više – naglašava. Dodaje kako djeca koja konzumiraju isključivo majčino mlijeko bez čajeva i zamjena za mlijeko ne moraju piti dodatnu tekućinu niti po najvišim temperaturama. Župan Marko Marušić obećao je da će županija uvijek brinuti o svojim najmlađima.

– Unatoč našoj teškoj financijskoj situaciji, kad vidimo bebe i mladost, znamo da jednostavno moramo raditi za njih i njihovu dobrobit te da ćemo uvijek imati novca za podupiranje ovakvih akcija – rekao je župan. Ovaj program za cilj ima promociju dojenja koje je za dijete važno kako iz zdravstvenih, tako i iz emotivnih razloga. Zanimljivo je da su djeca majki dojilja rjeđe bolesna, a njihove majke rjeđe obolijevaju od raka dojke i maternice te osteoporoze. Podrška liječnika puno znači majkama, osobito onim novopečenima koje se prije nisu susrele s dojenjem. Majka Katarina Marković imala je sreće sa svojom djecom.

– Moja djeca su odmah povukla tako da su na majčinom mlijeku do godinu i pol dana. Imam četvero djece i svi su dojeni – izjavila je. Njena najmlađa kćer Mia ima tek devet mjeseci, no još nikada nije bila bolesna. Drugim majkama poručuje da ostanu uporne u dojenju jer je ono najzdravije za djecu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!