Neki krv darovali 44., neki 105. put!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Donirajte krv, izgladnite komarce” šaljiv je poziv kojim se građane ovog ljeta želi ponukati da daruju tu dragocjenu tekućinu. Na to pozivati ne treba Gorana Čirjaka koji je danas u Bjelovaru krv dao 105. put. Za njega ništa neobično jer je to obiteljska tradicija.

-Ponukao me je tata koji je krv dao 103. puta i rekao je sine, ajde probaj i ti. Krenuo sam u vojsci i od tada dajem redovito svaka tri mjeseca – kaže Čirjak.

I tako je Čirjak došao do 105 darivanja. Do lijepe brojke je došla i Ana Petin koja krv daruje već 25 godina, a danas je to učinila 44-ti put. Poznato je da se tako na vrlo jednostavan način nekome može spasiti život, ali darivanje krvi je dobro i za one koji daruju.

-Poslije svakog davanja se dobro osjećam i fizički, ali i psihološki jer znam da ću nekome pomoći – ističe Petin.

Pomoć u obliku darivanja krvi je upravo u ljetnim mjesecima potrebnija nego ikada.

-Zalihe su smanjene u ljetnim mjesecima, a u svim bolnicama je povećana potreba za krvnim pripravcima i krvi svih krvnih grupa – napominje ravnateljica Crvenog križa Bjelovar Vida Malek.

Krv mogu dati sve punoljetne, zdrave osobe, a prepreka nije ni cijepljenje protiv koronavirusa. Iako, neka pravila postoje, pa se tako mora pričekati 48 sati ili 7 dana od cijepljenja u slučaju da su se pojavile nuspojave. Samo darivanje je bezbolno i brzo.

-Pozivam sve ljude da se odazovu akciji. Trebate odvojiti samo 15 minuta vremena, a jednom dozom možete spasiti tri života – poziva Čirjak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!