Unutarstranački izbori: Nakon Topalovićevog harakirija, tko će uzeti Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premda većina političkih analitičara tvrdi da su nakon lokalnih izbora u svibnju pred nama tri godine izborne šutnje, to je samo djelomice točno.

Naime, s početkom jeseni počinju još jedni lokalni unutarstranački izbori u HDZ-u, a oni se katkada znaju pretvoriti u prave političke obračune sa dalekosežnim posljedicama na lokalni politički život. Uzmimo samo ne tako davne primjere Vukovara ili Ličko-senjske županije.

Očekuje li i lokalni HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije takvo što?

To ovisi isključivo o dvojici HDZ-ovaca – dugogodišnjem predsjedniku HDZ-a BBŽ, Miri Totgergeliju i novom županu BBŽ, Marku Marušiću. Prvi ima izgrađenu stranačku infrastrukturu, a drugi golem izborni potencijal, s obzirom da je na izborima za župana dobio glasove svih HDZ-ovaca, ali i brojnih drugih koji nisu članovi stranke.

Njih dvojica, dakle, usmjeriti će tijek i intenzitet unutarstranačkih izbora u na kojima se biraju stranačka tijela i njihovi čelnici od temeljnih ogranaka do županijskog predsjednika.

Najzanimljiviji su, dakako, izbori za čelnike gradskih organizacija HDZ-a i onog županijskog. Među gradovima posebno zanimljivo bit će u Bjelovaru, središtu županije, gdje je HDZ na lokalnim izborima potučen do nogu, pa se na njegovu čelu očekuju promjene. U ostalim gradovima HDZ je ostvario pobjedu pa se tu ne očekuju promjene na vrhu, osim ako se neki od gradskih predsjednika sam ne želi politički umiroviti.

Pripreme za lokalne izbore, gdje je nestao Marušić

Unatoč katastrofalnom porazu, predsjednik HDZ-ove bjelovarske gradske organizacije nije našao za shodno podnijeti ostavku, pa čak niti dati do znanja stranačkim kolegama da se više neće kandidirati, premda je i osobno poražen na izborima za gradonačelnika 2017., a bjelovarski HDZ klizio je sve niže i niže. Vrhunac je bio svibanjski poraz kada je Bjelovarski HDZ ostvario najslabiji rezultat u povijesti.

Unatoč svojim taktiziranjima i pokušajima da se nekako nađe i u novoj kadrovskoj križaljci, Ante Topalović će morati odstupiti ili će biti smijenjen. Za to postoji nekoliko već spominjanih razloga, ali i jedan nikad javno izgovoren.

Već spominjani razlozi su njegovi izborni porazi, kojima je bjelovarskom HDZ-u priskrbio epitet gubitnika. Drugi ključan, do sad ne izrečeni razlog sigurnog Topalovićevog odlaska je njegovo ponašanje tijekom predizborne kampanje kojim se zamjerio i Miri Totgergeliju i Marku Marušiću.

Naime, dogovor unutar HDZ-a bio je da na svim HDZ-ovim listama, gradskim i županijskim, budu najjači pojedinci.

Međutim, HDZ-ova konačna izborna lista za Bjelovar osvanula je bez imena HDZ-ovog kandidata za župana, Marka Marušića.

Je li to značilo da Topalović Marušića ne smatra dovoljno jakim pojedincem ili je Marušićev izostanak s gradske izborne liste imao neku drugu pozadinu? Kako god, Topalović je Marušiću i Totgergeliju bacio rukavicu u lice i poslao poruku da ne vjeruje u Marušića kao kandidata i da je odlučio igrati neku svoju igru. Marušić je na kraju uvjerljivo pobijedio i u BBŽ i u Bjelovaru, a bjelovarski HDZ predvođen Topalovićem uvjerljivo je poražen.

Već su se tada pojavile priče kako Topalović bojkotira Marušića i izbjegava ga staviti na gradsku HDZ-ovu izbornu listu jer ga smatra izravnom prijetnjom za mjesto budućeg čelnog čovjeka Bjelovarskog HDZ-a. Svojom pojavom Marušić je faktički ugrozio duboko ukorijenjeni model negativne selekcije u kojem Topalović u vrh gradske organizacije dovodi isključivo članove koji ne mogu ili nemaju ambiciju ugroziti njegovu vodeću poziciju. Takav model za Topalovića se pokazao dobitnim, a za stranku pogubnim.

Odgovor nije trebalo dugo čekati. Već prvih tjedana nakon Marušićeve pobjede, Topalović je ostao bez funkcije predsjednika gradske skupštine, koju je obnašao u prošlom mandatu kao koalicijski partner HSLS-a i predsjednik GO HDZ-a.

Ali pokazalo se da je to tek početak. U ustrojavanju nove upravljačke strukture, Topalović nije predložen ni u jedno upravno vijeće, pa čak niti školski odbor.

Bio je to više nego jasan znak da Topalović više nije i ne može biti dio pobjedničkog tima.

Nema nikakve dvojbe da je za micanje Ante Topalovića među dvojicom trenutačno najjačih lokalnih HDZ-ovaca, Marušićem i Totgergelijem postojala puna suglasnost, jednako kao i među članovima užeg vodstva ŽO HDZ-a BBŽ.

Međutim, hoće li se to suglasje nastaviti i kada na dnevni red dođu kandidature za funkcije čelnih ljudi gradskog i županijskog HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije?

O tome čitajte idućih dana do kraja tjedna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!