Čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag ljudskosti u svemu što je činio

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovaru je danas, nakon duge i teke bolesti, preminuo profesor Ilija Pejić, književni povjesničar i kritičar, urednik i dugogodišnji čuvar kulturne baštine bjelovarskoga kraja. Ona je ostala zapisana u nekoliko knjiga koje je Pejić objavio za života te u brojnim radovima koje je objavljivao u različitim zbornicima i stručnim časopisima.

Ilija Pejić rođen je u Pećniku 17. srpnja 1956. godine. Osnovnu školu završio u Donjim Andrijevcima (1972.), klasičnu gimnaziju polazio u Zagrebu i Đakovu (1972. – 1976.), a 1983. diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je hrvatski jezik na školama u Virju (1984.-1990.) i Bjelovaru (1990.-1992.), od 1992. uposlen je u Narodnoj knjižnici ″Petar Preradović″ u Bjelovaru  na mjestu voditelja Županijske matične službe. Zvanje dipl. knjižničara stekao je 1995., višeg knjižničara 2001., a knjižničarskog savjetnika 2010.

Bio je pokretač i koordinator brojnih projekata preuređenja, opremanja i informatizacije knjižnica: Informatizacija narodnih i školskih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije (2000.-2008.); Informacije o EU u narodnim knjižnicama Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije (2004.-2007.); Susreti najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske županije (2004. –  ); moderator stručnih skupova Lovrakovih dana kulture (1998.-2013.)…

Napisao je stotinjak studija o hrvatskim piscima, filolozima, pedagozima i kulturnim djelatnicima a isto toliko iz knjižničarstva. Urednik i priređivač te recenzent je četrdesetak knjiga, član uredništva nekoliko časopisa (Bjelovarski učiteljSvezakRadovi HAZU…), organizator i moderator brojnih stručnih i znanstvenih skupova na kojima je nerijetko i predavao.

O vrijednosti njegova stvaralaštva najzornije govori knjiga ‘Vrijeme u čovjeku’ koja je javnosti predstavljena ove godine. To je djelo svojevrsni pregled Pejićeva neumornog rada te donosi uvid u životni i profesionalni put Ilije Pejića, bogatu bibliografiju te pregled medijskih nastupa te osvrta kulturnih stručnjaka i književnika na Pejićev rad.

Od Ilije Pejića danas se opraštaju njegovi prijatelji i kolege.

-Kolega Ilija ostavio je neizbrisiv trag u radu Knjižnice, razvoju struke i kulture općenito. Bio je izniman kolega i prijatelj, na čemu mu uvijek hvala! Ostat će zauvijek u našim srcima – poručili su njegovi kolege iz Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’.

Zbog Pejićeva odlaska žale i njegovi kolege u bjelovarskom Hrvatskom pedagoško-književnom zboru, čiji je član bio.

-Dragi Ilija, počivaj u miru, pamtit ćemo što si govorio i radio. Ostavio si golemi i neizbrisiv trag ljudskosti u svemu što si radio – poručili su.

Posljednji ispraćaj ovog neumornog čuvara bjelovarske kulture i baštine održat će se u subotu, 7. kolovoza, u 10 sati na groblju Borik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!