Zašto su bjelovarski vatrogasci posljednji na redu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gdje je zapelo s regresom bjelovarskim vatrogascima, pitanje je koje nam je postavio jedan naš čitatelj koji je želio ostati anoniman. Gradu i ostalim gradskim službama je regres isplaćen između prvog lipnja i prvog srpnja dok je na račune profesionalnih vatrogasaca sjeo četvrtog kolovoza. “Zašto se uvijek ta “nestašica” novca lomi na djelatnicima JVP-a, onima koji tu moraju biti u svakom trenutku na raspolaganju i brinu o sigurnosti građana i grada Bjelovara” pita se čitatelj. Nije pitanje novca već pravnih zavrzlama, kaže gradonačelnik Dario Hrebak. Problem kod isplate regresa je, tumači Hrebak, što se na vatrogasce primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora za državne službenike, a ne za one gradske.

-Mi smo njima isplatili iz našeg proračuna regres, a pravnici još uvijek tumače je li to zakonito ili nije zakonito jer oni nisu dobili regres iz državnog proračuna, a potpisnici su državnog kolektivnog ugovora. Pitanje je smijemo li mi njima isplatiti regres, ali smo isplatili i zato je kasnilo – tumači Hrebak.

No, nije kasnija isplata regresa jedini problem. Bjelovarskim vatrogascima, kaže naš izvor, već neko vrijeme isplata plaće varira od 04. do 15. u mjesecu. Gradonačelnik Hrebak se tome čudi jer Grad, ističe, svoje obveze ispunjava na vrijeme.

-Četvrtog osmog je isplaćena plaća kao što to bude uvijek svakog mjeseca. Niti jedan, jedini dan ne kasni nikome plaća – kategorički tvrdi bjelovarski gradonačelnik.

Plaća vatrogascima nije kasnila oko dva desetljeća tvrdi i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar, Davor Đalog.

-Ne postoji obveza da se plaća uvijek isplati na isti dan, ali kako su se pojavile takve informacije, kategorički moram demantirati informaciju o kašnjenju. Plaća vatrogascima nije kasnila 21. godinu – ističe Đalog i dodaje da plaća Javnoj vatrogasnoj postrojbi Bjelovar uglavnom sjeda između drugog i osmog u mjesecu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!