Uz osobne asistente do veće socijalne uključenosti osoba s invaliditetom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga tjelesnih invalida Bjelovar uspješno je zaposlila 29 osobnih asistenata za potrebe 29 svojih članova u sklopu dvaju svojih projekata. Šest ih je zaposleno za program Asistenti – bolji život osoba s invaliditetom, o kojem više zna predsjednik Udruge, Tomislav Novosel.

– Specifični cilj ovog projekta je korisnicima osobne asistencije povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života. Mjesto provođenja projekta su Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Zagreb. BBŽ pokrivamo s 95 posto površine i 95 osoba s invaliditetom, a u Zagrebu su naši studenti – otkriva.

Ističe da nije riječ o modelu u kojem asistent odlučuje što će raditi koji dan, već se planiranje odvija u dogovoru asistenta s korisnikom usluge, bez sugestija treće strane. Navodi i od čega se sastoji posao osobnog asistenta.

– Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom stupnja invaliditeta, intelektalnim teškoćama i mentalnim oštećenjima u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja. Tu spada samozbrinjavanje (briga o sebi, kupanje, presvlačenje), produktivnost (svaka od tih osoba imala je hobi ili posao i treba im pripomoći da tu produktivnost nastave, da budu korisni) i socijalne aktivnosti (izlazak iz kuće i odlazak na kavu, u kino, kazalište…) – pojašnjava Novosel.

Naglašava da problemi s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću ne bi trebao biti samo njihov problem, pa svojim djelovanjem pozitivno utječu i na svijest regionalnih i lokalnih uprava i samouprava o ambijentu u kojem živimo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!