U novoj školskoj godini poskupljuje školska kuhinja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U povodu početka nove školske godine, u Gradskoj je upravi održan sastanak s ravnateljima bjelovarskih osnovnih škola, kojima je Grad Bjelovar osnivač. Sastanak je inicirao zamjenik gradonačeklnika Igor Brajdić, a glavna tema bila je prehrana djece. Uz ravnatelje bili su prisutni i kuhari u školama i nutricionistica Margita Zlatić te su se zajednički složili kako je teško napraviti dobar i zdrav obrok za samo 6 kuna, koliko ga roditelji plaćaju posljednjih godina. Stoga predlažu da od ove školske godine obrok bude 9 kuna što je i dalje malo, no osigurat će kvalitetniju prehranu osnovnoškolaca.

-Cijene voća i povrća jako su porasle, ali i svih drugih namirnica, a najavljena su i nova poskupljenja. Nemoguće je sa samo 6 kuna osigurati raznolik i zdrav obrok. Ne možemo se ni uspoređivati sa Zagrebom gdje je on puno skuplji pa je i logično da djeca na jelovniku imaju i batat i leću – rekla je tom prilikom nutricionistica Margita Zlatić.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić istaknuo je kako je bitno da djeca imaju raznovrsne obroke tijekom tjedna u školi te da je želja da oni i dalje budu s bilogorskih polja, od domaćih, provjerenih proizvođača.

-Poznato je da je Grad prije četiri godine pokrenuo projekt Bjelovarski doručak, kojemu je cilj bio, prvenstveno na stolove škola i vrtića, staviti svježu lokalnu hranu te je za sastavljanje jelovnika angažiran i nutricionist, kao i sada. Problem je nastao jer djeca nisu svaki dan htjela jesti variva, meso i povrće te su roditelji inzistirali da se određene dane uvede hrana poput pizze i peciva, čemu je i udovoljeno. Slažem se da tako i treba biti jer to su ipak djeca i moraju ponekad pojesti i gris i pizzu, paštetu ili tjesteninu s vrhnjem, no ne svaki dan. Zato imamo nutricionisticu koja će pripremiti jelovnike koje ćemo i javno objaviti. Raznovrsni obroci su prioritet. Svjestan sam i da je 6 kuna po obroku premalo, ako želimo da ta prehrana bude kvalitetna – napomenuo je zamjenik Brajdić te je zamolio ravnatelje da mu dostave jelovnike i prijedlog cijene obroka s kojom ga mogu financirati.

Grad Bjelovar, kao i svaka škola objavit će, za početak, jelovnike za prva dva tjedna nove nastavne godine, a o konačnoj cijeni obroka roditelji će biti obavješteni na prvim roditeljskim sastancima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!