UTIB razvija volonterizam na području grada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od brojnih projekata Udruge tjelesnih invalida Bjelovar je i lokalni volonterski centar za razvoj volonterstva na području grada kojim se nastoji potaknuti ljude, a osobito mlađe generacije da se u njemu okušaju. Projekt će trajati godinu dana, a vrijedan je 100 tisuća kuna. Predsjednik UTIB-a, Tomislav Novosel objasnio je zašto je to važno.

– Volonterizam je aktivnost koja u Hrvatskoj nije razvijena, nije još etablirana, a postoji veliki potencijal i velika potreba, kao i očekivanja Europe da se Hrvatska pozicionira kao zemlja koja ima volonterski status kao i ostale uređene države. Mi volonterske aktivnosti provodimo već osam godina kroz kojekakve varijante i financiramo ih iz različitih izvora, od ministarstava do Europskog socijalnog fonda – navodi. UTIB trenutno provodi ukupno 12 projekata, od čega tri europska. U ovaj projekt krenuli su iz potrebe. Naime, vrlo je teško pronaći pomoćnike za članove Udruge.

– Kroz volonterizam rješavamo jedan dio naših potreba. Zadovoljni smo s krajnjim ishodima ovog projekta. U prošloj godini imali smo 18 ugovora s 18 naših volontera koji su odradili ukupno 1352 sata. Ove godine mislim da ćemo premašiti tu brojku. Mi vidimo koje su potrebe naših članova pa pokušavamo animirati ljude da sklopimo ugovor o volontiranju – pojašnjava Novosel. Projekt se ranije provodio s osnovnim školama, a sada je partner u projektu i Komercijalna i trgovačka škola.

– S Komercijalnom i trgovačkom školom smo krenuli zato što su jaki u volonterizmu. Oni imaju raznih slobodnih aktivnosti i projekata gdje se ne radi samo ono predviđeno kurikulumom, već i vrtlarstvo, ekonomski projekti, virtualna poduzeća i slično. S druge strane, privikavamo mlade na buduće vrijeme. Mislim da će u novom Zakonu o volonterizmu već ove godine biti uređeno da se to gleda ne kao obaveza, nego kao prednost srednjoškolcu koji je odradio 50 ili 100 volonterskih sati – govori. Smatra kako bi pri upisu u škole ili pri zapošljavanju oni koji posjeduju volontersku knjižicu mogli biti u prednosti u odnosu na one koji je nemaju.

– Mi smo postavili vrlo rigidno u našem sustavu odnos volonter i onaj koji vodi volonterski sustav. Razvili smo platformu na našoj stranici s upitnikom pri čijem ispunjavanju već preuzimate neke obaveze pa taj okvir definira volonterske obaveze – ističe Novosel. U upitniku svaki volonter mora upisati kojim je danima i u koje vrijeme raspoloživ te za koje discipline.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!