I u Bjelovaru se građane poziva da se izjasne kao Hrvati i pravoslavci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako se približava popis stanovništva počele su i kampanje usmjerene prema pripadnicima nacionalnih manjina. Tako je i u Bjelovaru osvanuo jumbo plakat koji potpisuje Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja, a na kojem se građane poziva da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve. Na njega s negodovanjem gleda predsjednik Srpskog narodnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović za kojeg je taj plakat, kaže, perfidna kampanja kojom se ljude poziva da se odmaknu od onoga što jesu.

-To je po meni jedan vrlo snažan napad na osobnost i identitet Srba u Republici Hrvatskoj, ali naravno da se svatko ima pravo oglasiti ako to mjesto plati i poštuje određena tržišna i marketinška pravila – kaže Karanović.

Međutim, za njega je takav oblik obraćanja pripadnicima manjine nekorektan.

-To dobrim dijelom unosi, neću reći zabludu kod ljudi, ali jednog negativnog stava i osjećaja jer to korespondira s onim što je činjeno za NDH i vremena od 1941. do 1945. – navodi Karanović.

Predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SNV-a ipak nije previše zabrinut i ne vjeruje da će takve kampanje utjecati na izjašnjavanje ljudi. Kako će se oni izjasniti znat će se nakon popisa stanovništva koji se u elektroničkom obliku provodi od 13. do 26. rujna, a u onom fizičkom kada će popisivači izaći na teren od 27. rujna do 17. listopada. Spomenimo i da prema posljednjem popisu stanovništva Bjelovarsko-bilogorska županija ima 119 tisuća 764 stanovnika. Najviše, 101 i pol tisuća je Hrvata, a slijede ih Srbi kojih je prema podacima od prije deset godina sedam i pol tisuća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!