Ispred srednjoškolskog centra osvanula – kućica za knjige!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. rujna te obilježavanja Godine čitanja, ispred srednjoškolskog centra otvorena je prva bjelovarska mala slobodna knjižnica.

Otvorenje prve bjelovarske “kućice za knjige” pratili su učenici, nastavnici i ravnatelji dviju škola suradnica u ovom projektu – Medicinske škole Bjelovar i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Poseban pljesak dobile su učenice koje su oslikavale kućicu: Hana Berak, Maja Deželić i Hana Kasalo. S njima je radila profesorica Sonja Belamarić, ali ništa ne bi bilo moguće ni bez podrške tehničke službe ovih dviju škola.

Škole i školske knjižnice nedovoljno su prisutne u zajednici u kojoj djeluju, a slobodne knjižnice mali su korak. Projekt kojim se približava knjiga što većem broju korisnika poznat je u cijelom svijetu. Većinom su “glavni krivci” u realizaciji slobodnih knjižnica knjižničari! Upravo je ideja o približavanju knjiga zajednici bila glavni motiv i poticaj knjižničarkama Medicinske škole i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar u pokretanju ovog projekta.

“Kućica za knjige” može se prepoznati i po sloganu “Posudi-pročitaj-vrati” koji objašnjava princip funkcioniranja kućice: bilo koja osoba iz zajednice može uzeti knjigu na čitanje i nakon toga je vratiti ili donijeti neku drugu knjigu u kućicu.

Kako bi otvaranje “kućice za knjige” bilo što svečanije, svojim radovima su učenike počastile bivša profesorica Medicinske škole Bjelovar Nada Crnogorac koja je kazivala svoju pjesmu “Zemlje znanja” i učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar koja je pročitala svoj rad “Ja sam tvoja Laura, a ti moj Francesco”.

Na samom kraju, ravnatelji škola, Biljana Balenović i Dalibor Vukalović, prerezali su vrpcu i time službeno otvorili na korištenje “kućicu za knjige”.

-Pozivamo sve da se pridruže našem projektu, ponajprije da sačuvamo kućicu, ali i da se uključe u čitanje i doniranje knjiga za kućicu! – poručuju iz ove dvije bjelovarske škole.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!