VUB među sedam visokih učilišta koji su dobili certifikat za učinkovit i razvijen sustav

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za Veleučilište u Bjelovaru danas je bio poseban dan jer dodijeljen im je poseban certifikat – onaj za učinkovit i razvijen sustav osiguravanja kvalitete Veleučilišta. Tom prigodom Veleučilište je ugostilo ravnateljicu Agencije za znanost i visoko obrazovanja prof. dr. sc. Jasminu Havranek koja je certifikat uručila doc. dr. sc. Zrinki Puharić.

– Veleučilište je prošlo vanjski audit te dobilo certifikat sustava osiguravanja kvalitete koji pokazuje da je naš sustav usklađen sa svim smjernicama visokoškolskog obrazovnog sustava u Europi. Zahvaljujem se svima koji su u ovom činu sudjelovali, svim zaposlenicima i vanjskim suradnicima koji su svojim ustrajnim radom i napretkom doveli do toga da smo jedno od rijetkih visokoškolskih ustanova koji posjeduju ovaj certifikat. Među sedam smo od 117 visokoškolskih ustanova koje ga posjeduju – rekla je Zrinka Puharić.

Dekanici Puharić, ali i cijelom njezinom timu, čestitati je došao i dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić. – Čestitam na kontinuiranom i dobrom radu našeg Veleučilišta koji za sam razvoj gospodarstva u gradu, ali i visokog obrazovanja, znači jako puno. Da smo sedmi koji smo dobili certifikat još je jedna potvrda kvalitete dobrog rada i jako puno nam to znači – kaže Brajdić.

Zrinka Puharić i Jasmina Havranek

Agencija za znanost i visoko obrazovanja potiče, pomaže, ali i vrednuje rad visokih učilišta. – Ovo je dan kada obilježavamo našu suradnji s Veleučilištem u Bjelovaru. Ono što je bila ideja od osnutka Agencije je da ne budemo institucija koja će provoditi vanjska vrednovanja već da pratimo naša visoka učilišta u njihovom razvoju. Cilj nam je pomoći visokim učilištima kroz razne edukacijske aktivnosti kojih je do sada bilo jako puno. Jasno da je to nama onda i mogućnost da procese vanjskih vrednovanja, u kojem su prema Zakonu visoka učilišta dužna sudjelovati, razmotrimo i da se zajedno na vrijeme pripremimo kako bi znali u čemu visoka učilišta trebaju našu podršku – rekla je Jasmina Havranek.

Dodaje kako postupci vanjskih vrednovanja iziskuju jedan veliki trud gdje se mora prezentirati vlastiti rad, ali i rad cijele organizacije. – To je jedna interakcija sa članovima povjerenstva, a mi u naša povjerenstva uvijek zovemo i međunarodne stručnjake. Zahvalni smo našoj akademskoj zajednici, našim nacionalnim stručnjacima – kaže.

Naglasila je Havranek da se postupak prema Zakonu osiguravanja kvalitete provodi u ciklusima od pet godina. – Proći postupak uvijek je izazov jer mora se pokazati što ste napravili u smislu izgradnje sustava osiguravanja kvalitete, mehanizama koje ste uspostavili, kvalitete komunikacije koja postoji među dionicima, odgovornosti i raspodjele te učinaka – dodaje.

Nakon što visoko učilište dobije izvješće s preporukama, i dalje ostaje ostaje interakcija visokog učilišta sa članovima povjerenstva, preko koordinatora i sa samom Agencijom. – Naknadno pratimo rad poboljšanja koje će visoko učilište u skladu s preporukama ostvariti. Praćenje traje čak do dvije godine, a mi očekujemo, ne samo kroz formalni postupak već i kroz druge radionice, da će se naša suradnja nastaviti. Budući da se certifikat dobije na pet godina, ako se želi ponovno dobiti, treba kontinuirano ulagati u trud i razvoj. Mijenjaju se standardi, a ljestvica se samo može podići – poručuje Havranek. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!