Poskupljenje bjelovarske učenike ipak nije otjeralo iz školskih kuhinja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Neugodno iznenađenje su početkom školske godine doživjeli roditelji bjelovarskih osnovnoškolaca. Odlukom Grada školsku kuhinju svoje djece moraju plaćati za trećinu više, cijena školskog obroka je naime sa šest kuna dignuta na devet. Iz Grada poručuju da “se ne mogu praviti kako se ništa ne događa” i pitaju “što se može kupiti za šest kuna”, a svoju nepopularnu odluku pravdaju poskupljenjem namirnica zbog čega je, kažu, nemoguće bez podizanja cijene osigurati kvalitetan školski obrok. Roditelji, očekivano, dodatnim udarcem na kućni budžet nisu oduševljeni, ali iako su do nas došle informacije da je zbog toga dio učenika odustalo od školske kuhinje prema onome što su nam rekli ravnatelji/ce bjelovarskih osnovnih škola drastičnih promjena u broju učenika koji se hrane na taj način nije bilo. U I. osnovnoj školi točan podatak još nemaju jer još nisu odrađeni svi roditeljski sastanci, pa će se pravi podaci znati sljedećeg tjedna, u III. osnovnoj školi je broj učenika koji se hrane u kuhinji podjednak onom iz prošle školske godine, trenutno se od 657 učenika u školskoj kuhinji hrani njih 462-oje, a slična je situacija i u IV. osnovnoj školi u kojoj je od otprilike 800 učenika školsku kuhinju plaća, odnosno koristi njih oko 600.

-Kod nas je kuhinja uvijek bila dosta popularna i ja sam se ugodno iznenadio što ljudi ne odustaju, a mi ćemo poraditi na poboljšanju jelovnika. Samo moja djeca, a imam troje djece, su u školi pojela pet tisuća obroka. Jedan sin je još u osnovnoj školi i u kuhinji jede od prvog do posljednjeg dana – kaže ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar Nikola Margetić.

Do zanimljive situacije je došlo u II. osnovnoj školi koju pohađa 705 učenika, a u kojoj broj učenika koji se hrane u kuhinji raste.

-U školskoj kuhinji se hrani 490 učenika što je povećanje od 30 učenika u odnosu na prošlu školsku godinu, tako da čak imamo i povećanje broja učenika koji idu u kuhinju – ističe ravnateljica škole Ines Kapša.

Školske kuharice i kuhari će i dalje dakle imati podjednaku količinu posla, a pitanje koje se nameće je hoće li veća cijena značiti i promjene na jelovnicima? Ne nužno jer je do povećanja cijene školske kuhinje došlo zbog toga što je i sve ostalo poskupjelo.

Goranka Preskočil, ravnateljica III. OŠ Bjelovar

-To je poskupljenje zbog rasta cijena namirnica jer smo mi u projektu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Živjeti zdravo tako da nutricionistkinja Zavoda i nutricionistkinja Grada nama naprave jelovnik i onda se od ta dva iskombinira jedan – kaže ravnateljica III. osnovne škole Bjelovar Goranka Preskočil koja s ponosom ističe i kako je njena škola specifična po tome što u njoj djeca vole jesti variva.

Danas učenici III. osnovne škole Bjelovar nisu uživali u varivu već u buhtli, čaju s medom i voćem, u I. osnovnoj školi je na meniju bio rižoto od tunjevine s povrćem baš kao i u II. i IV.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!