Ovogodišnji DOKUart u znaku ljubavi i, dakako, covid potvrda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na vrata nam polako kuca 16. DOKUart festival – bjelovarski, ali i međunarodni festival dokumentarnog filma, ovoga puta nazvan “Sve u 16”. Ove godine održava se od 18. do 25. rujna, a novost su ponovno covid potvrde koje će biti potrebno predočiti uz kupljenu ulaznicu. Do petka, 24. rujna projekcije će tradicionalno biti prikazane u KMC-u Bjelovar dok su u subotu, 25. rujna na rasporedu gostovanja u Kapeli i Rovišću.

– Ove godine imamo 13 filmova, a od toga je šest hrvatskih premijera. Poveznica svih filmova je ljubav. Festival počinjemo s hrvatskim filmom koji upravo govori o svim načinima ljubavi i ljubovanja – kaže Rada Šešić, selektorica festivala.

Riječ je o filmu „Ljubav oko svijeta“ – dokumentarni film poznatih hrvatskih putopisaca Anđele i Davora Rostuhara koji su se stvarajući jedinstvenu priču o ljubavi zaputili od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola. Film je na rasporedu 18. rujna u 20 sati.

Otkriva Šešić da u sklopu DOKUarta u Bjelovar dolazi i puno gostiju što jasno govori koliko je bjelovarski festival važan. – Ponovno je bitno istaknuti ljubav, ljubav prema gostima koji dođu. Oni se trebaju osjećati ugodno u našem gradu – rekla je Šešić dodajući da je posebnost ovogodišnjeg DOKUarta i velik broj žena redateljica. – To nije namjerno već se jednostavno vremena mijenjaju. Sve u svemu, mogu potvrditi da smo izabrali filmove koji su vrh dokumentaristike te donose raznovrsnu dokumentarističku teksturu. Također u našim filmovima imamo puno humora što izuzetno krasi ovogodišnju selekciju – kaže Šešić.

Prije samog festivala, 17. rujna slijedi zagrijavanje prigodnom izložbom.

– U bjelovarskom Muzeju 17. rujna bit će otvorenje izložbe “DOKUart – 15 godina s vama”. Multimedijska je to izložba o 15 godina postojanja udruge i festivala. Posjetitelji će moći pogledati sve plakate od prijašnjih godina kao i filmove koji su obilježili DOKUart. Bit će tu i glazbeni program, Suzana Balen i Slaven Bandur će u atriju muzeja, ako nas vrijeme posluži, imati glazbeni nastup – kaže Stjepko Gambiroža iz Udruge “DOKUart” Bjelovar.

Rada Šešić i Stjepko Gambiroža

Važno je istaknuti i prodaju ulaznica. Pretprodaja ulaznica je 16., 17. i 18. rujna od 10 do 17 sati i sat vremena prije projekcije na blagajni KMC-a dok je redovna prodaja planirana od 19. do 24. rujna od 10 do 12 sati i sat vremena prije projekcije na blagajni KMC-a.

– Ulaznice će biti kao i prijašnjih godina. 20 kuna za pojedinačnu projekciju, a 140 kuna za svih sedam dana festivala. Novost je da će, uz ulaznicu, morati biti predočena covid potvrda. Brzo testiranje za posjetitelje će biti besplatno u Zavodu za javno zdravstvo, jedino što će tamo morati pokazati ulaznicu za DOKUart – dodaje Gambiroža.

Ove godine isto tako se ide i s Malim DOKUartom. – Na natječaj iz hrvatskih osnovnih škola pristiglo je tridesetak radova, izabrani su finalisti, a nagrađeni će biti prikazani u kino dvorani. U sklopu Malog DOKUarta bit će i radionica koju će voditi naš Bjelovarčanin Đuro Gavran. Bit će projekcija i za osnovne i srednje škole, ali ovoga puta zbog epidemioloških mjera one neće biti u kinu. Učenici će dobiti link za film te poseban priručnik za razgovor o samom filmu – poručuje Gambiroža.

Za kraj predstavljanja 16. DOKUarta organizatoru su željeli naglasiti da u Bjelovar dolazi filmologinja Višnja Vukašinović koja je, naglašavaju – veliko ime u hrvatskom filmu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!