Trojstvena i Stepinčeva ulica i cijene komunalnih usluga na tapeti vijećnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nova pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Kristina Kocur od gradskih vijećnika nije dobila poštedu. Na današnjem aktualcu sjednice Gradskog vijeća je naime upravo ona dobila najviše pitanja i jedina je pročelnica koja je i izlazila za govornicu jer su dominirale upravo komunalne teme. U kojoj su fazi pripremni radovi u Trojstvenoj ulici, što je sa Stepinčevom, hoće li na red doći rasvjeta i prometna infrastruktura u Zvijercima, rasvjeta na Boriku, proširenje parkirališta u Gupčevoj ulici pitanja su kojima su ju zasipali vijećnici. Za Trojstvenu ulicu je potpisan ugovor Hrvatskih cesta koje su investitor i Strabaga, ali prvo sutra kreće obnova plinskih instalacija. Ulica Alojzija Stepinca će novi asfalt dobiti krajem ovog, a najkasnije početkom idućeg mjeseca, Zvijerci prvo moraju pričekati kanalizaciju, a potom sve ostalo, rasvjeta na Boriku i parking u Ulici Matije Gupca će na red doći sljedeće godine.

Kristina Kocur

Kada će na red doći kanalizacija za devet preostalih kućanstava i tri gradilišta u Bukovčevoj ulici zanimalo je pak Dražena Medveda koji je kao što je i najavio od ove sjednici nezavisni vijećnik, a ne više član Domovinskog pokreta. Postavio je Medved i pitanje građana ispod Vukovarske ulice.

-Sadašnja infrastruktura ne može izdržati obilne padaline u kratkom vremenu, pa dolazi do poplavljivanja najnižih ulica, izlijevanja fekalija iz šahtova na ulice i dvorišta, a u nekim kućama kanalizacijska voda preplavljuje prostore preko tuš kada, wc školjki i kupaonskih sifona – upozorio je Medved i upitao ima li lijeka.

Lijeka ima, no Zoran Bišćan iz Vodnih usluga dio krivice prebacuje na građane.

-Na kanalizaciju se ne smiju spajati podrumske prostorije što je i navedeno. Drugi problem je u Jezerskoj i Podravskoj ulici u kojima su ljudi samoinicijativno zatvorili i zacijevili grabe i naravno da voda nema kamo oticati – kaže Bišćan.

Kada će odraditi rekonstrukciju tog dijela postavit će se dodatni slivnici i oborinska odvodnja, ali ove i sljedeće godine je naglasak na aglomeraciji, pa se Bjelovarčani tog dijela grada ne mogu nadati rješenju svog problema prije najranije 2023. Ove bi se godine trebala napraviti preostala kanalizacija u Bukovčevoj ulici, ali na dvije raspisane javne nabave se nije nitko javio, pa se u Vodnim uslugama nadaju trećoj sreći do kraja mjeseca. Hoće li s obzirom na sve veće životne troškove i rast cijena skočiti i cijene komunalnih usluga je pak zanimalo Damira Bajsa. Odgovor je stigao iz Komunalca.

-Trenutno u fokusu poslovne politike Uprave Komunalca podizanje cijena komunalnih usluga nije opcija – jasan je bio Josip Heged.

Ante Topalović

Podizanje cijene školskog obroka je bilo opcija u gradskim osnovnim školama u kojima obrok više nije šest nego devet kuna, pa se ni to nije moglo izbjeći na aktualcu. Na to je ukazao HDZ-ov Ante Topalović kojeg više od cijene ipak brine ono što djeca dobiju.

-Često čujem da su roditelji nešto tražili, ali nikada od nijednog roditelja nisam čuo da je tražio polusuho pecivo, pizzu iz pekare ili slično, upravo suprotno jer žele da djeca dobiju nešto konkretno – rekao je Topalović.

S tim da mora biti kuhano i toplo složio se i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić koji je najavio edukacije kuhara, ali i da će djeca u školskim kuhinjama od sada imati pravo na repete. Grad pak nema pravo na prijavu vrtića i jaslica u Ždralovima na EU natječaje, pa će umjesto toga prijaviti sportski objekt u Gudovcu što su vijećnici podržali kao i imenovanje nadzornih odbora Komunalca i Vodnih usluga i dobitnike javnih priznanja dok su produženju roka za ishođenje građevinske dozvole trgovačkom društvu Produzione Eco d.o.o. rekli ne, ali o tome više u drugom tekstu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!