Ljudi, uzmite državne pare i uštedite pola novca za troškove grijanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Energetskom obnovom doma građani mogu uštedjeti od 30 do 60 posto na režijama, povećati udobnost stanovanja, ali i očuvati okoliš. Iz tog razloga na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljen je novi Javni poziv za financiranje projekata obnove i korištenja obnovljivih izvora energije. U Bjelovaru je danas organizirana besplatna radionica ne bi li se građanima pojasnilo o čemu se radi i kako se mogu prijaviti na taj poziv. Na radionicu se odazvao Bjelovarčanin Željko Turković koji je naveo svoj razlog dolaska.

– Zainteresiran sam za ove mjere koje provodi Grad Bjelovar u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost. Imam stariju kuću koja nema toplinsku fasadu niti prozore koji se sada koriste u izgradnji. Želio bih smanjiti troškove grijanja i svih drugih stvari pa idem čuti što se nudi i što mogu napraviti – kazao je. Radionicu ocjenjuje odličnom jer tako na jednom mjestu, bez puno hodanja, može doznati sve informacije koje ga zanimaju. Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuo je da se radionicom želi pojasniti građanima model za energetsku obnovu obiteljskih kuća, odnosno razlike u odnosu na pozive koji su bili prijašnjih godina.

– Nastojimo učiniti što jednostavnijim proces prijave za naše korisnike pa smo od proteklog poziva radili na tome da u informatičkom i formalnom smislu ljudima bude što jednostavnije prikupiti dokumentaciju i uspješno ostvariti pravo na sredstva. Objedinili smo naš poziv za obiteljske kuće s pozivima koje smo imali za obnovljive izvore energije, to su bili razdvojeni pozivi, a sada je to sve na jednom mjestu – naglasio je. Razlika je, napominje, i u smanjenom broju obveznih dokumenata, poboljšan je sustav prijave građana i mogućnost da im se pruži širi krug pomoći. Radionice su novost koja je nastala kako bi korisnicima uživo pojasnili sve nejasnoće, a želja im je obići što više mjesta u Hrvatskoj kako bi te informacije prenijeli što većem broju zainteresiranih građana. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je važnost ovih radionica.

– Mislim da je to jako dobro i jako važno, da građani moraju biti svjesni svega onoga što se događa i politike Europske unije vezane za klimatske promjene, smanjenje emisije CO2, energetske učinkovitosti i zelene tranzicije, sve je to ono što nas očekuje u sljedećim godinama. S obzirom da je odaziv građana dosta dobar, vjerujem da će to biti pun pogodak i mi smo tu na raspolaganju da pomognemo građanima i povežemo ih s Fondom – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!