Anonimna, besplatna pomoć za žrtve nasilja na 0800 200 033

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Žrtvama nasilja je odnedavno i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na raspolaganju besplatna S.O.S. linija na broju 0800 200 033 koja je uz sutrašnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i službeno predstavljena. Vodi ju Udruga Iris koja je takvu liniju dugo čekala iako su i do sada pomoć pružale i telefonom.

-Mi smo do sada pružale uslugu savjetovanja putem telefona, e-mailova. Znači bile smo dostupne uvijek, ali nikada besplatno tako da je za nas to sada velika stvar – kaže voditeljica bjelovarske Sigurne kuće Iskrica Strčić.

Besplatna S.O.S. linija za sada radi dva puta tjedno – utorkom od 9 do 13 i četvrtkom od 16 do 20 sati, a na njoj radi sedmero volontera. Svi su prošli potrebnu edukaciju jer je bitno znati kako reagirati. Najvažnije je da se poštuje anonimnost žrtava i da ih se sluša.

-Na liniji pomoći nikako ne osuđujemo, ne donosimo zaključke niti nekome smijemo govoriti što i kako napraviti. Svatko je najbolji kreator vlastitog rješenja, a mi smo tu samo da budemo podrška, prvenstveno emocionalna, ali i da damo smjernice gdje osoba može zatražiti stručnu pomoć ako ju treba – navodi Iva Čatipović iz udruge S.O.S Rijeka Centar za nenasilje i ljudska prava koja je provodila edukaciju.

Besplatna, anonimna linija je iskorak u pružanju pomoći žrtvama nasilja u Bjelovaru.

-Time ćemo doista poslati snažnu poruku ženama koje na vlastitom primjeru osjete nasilje u obitelji da će imati gdje potražiti pomoć, da će se imati gdje javiti i da će to moći napraviti bez ikakvog ustručavanja – ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Otvaranje besplatne telefonske linije je dio EU projekta “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka”. Broj na koji žrtve mogu potražiti pomoć je 0800 200 033.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!