Argonauti mladima poručili – vjerujte u sebe, mi smo dokaz da je sve moguće!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na prvoj od šest panel radionica održanom u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar pod nazivom “I ja želim biti Argonaut” bjelovarska se ekipa lađara predstavila učenicima II. osnovne škole kako bi ih potaknuli na bavljenje sportom. Tijekom panela govorili su kako je u sportu najvažnija motivacija, ali i koncentracija. Ispričali su im svoje bogato iskustvo te prikazali film, a učenici su imali prilike članovima Argonauta te treneru Nikici Ljubeku postavljati pitanja. Mogli su doznati koja je razlika između profesionalnog i rekreativnog bavljenja sportom te kako su Argonauti uspjeli stvoriti ravnotežu između posla i svakodnevnog treniranja. Tomislav Smrček – Čonč istaknuo je kako su, zbog nedostatka rijeke i jezera u Bjelovaru, često ustajali u 3 ujutro ne bi li do 5 bili na Šoderici, odradili trening te u 8 bili na poslu. Otkrio nam je Smrček zbog čega je došlo do ideje održavanja ovakvih predavanja.

– Nove generacije su sve manje aktivne i sve više vremena provode u sjedilačkim aktivnostima. Mi svjedočimo tome da je sve teže naći mlade i motivirane dečke da nam se priključe, ali nakon ovih 15 godina nastupanja na Maratonu lađa stekli smo određenii renome i ugled te smo procijenili da je vrijeme da prenesemo sva ta naša iskustva i da probamo barem malo utjecati na djecu i uvijek se nadamo da će bar netko ovo čuti i aktivirati se – poručio je. Predavanja planiraju održati u pet hrvatskih gradova, a krenuli su iz rodnog im Bjelovara. Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta, ali i epidemioloških mjera neće održati aktivnosti na vodi.

– Plan je da obiđemo nekoliko gradova u Hrvatskoj. Plan je bio da to budu gradovi na vodi, što nije teško jer ja ne znam nijedan drugi grad osim Bjelovara koji nema rijeku i jezero. Vjerojatno ćemo odabrati gradove u kojima imamo prijatelje s kojima se susrećemo na sportskim natjecanjima. Djeci želimo prikazati da je i ono što se čini nemoguće zapravo moguće te im prenijeti poruku koliko je bitno, lijepo, zdravo i korisno baviti se bilo kakvom aktivnošću, u ovom slučaju veslanjem – naveo je Smrček. Dobne granice za priključivanje ekipi nema, a veoma su sretni što im se ove godine priključilo petero novih članova koji su, ističe Čonč, zadržali dobar rezultat na ovogodišnjem Maratonu lađa gdje su osvojili sedmo mjesto.

– Neka se svake godine pojave dva-tri nova kvalitetna dečka za prvu ekipu i neka se još neki aktiviraju u četiri ekipe u Županije muške, ali i dvije ženske. Ako se netko želi priključiti, neka nam se javi, ima mjesta za sve – naglasio je. Trener Nikica Ljubek želi mladima prenijeti poruku da je najvažnije da oni sami odluče što žele u životu.

– Oni moraju sebi naći neku motivaciju, bilo u sportu ili umjetnosti. Roditelji nekad previše žele od djece i postavljaju im previsoke ciljeve. Djeci u početku može biti dovoljna motivacija da probaju neki sport i da vide jesu li uopće dobri u tome. Dok sam još bio trener u kanuu, kad bi neko dijete nakon mjesec dana vidjelo da to nije za njega, na roditeljima bih vidio da im je jako neugodno što odlaze u neki drugi sport, međutim ja ih i sam u tome potičem jer djeca moraju negdje naći. Možda će sport njima biti samo rekreacija, a možda njihov talent leži u umjetnosti. Djeca su danas na nekoj puno većoj mentalnoj razini, puno su svjesniji cijele okoline nego što smo mi bili i treba ih poticati da oni sami odluče što žele i kakav će biti njihov put – istaknuo je Ljubek te mladima poručio kako iz svakog razočarenja trebaju izvući pouku kako bi im motivacija još više porasla.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!