Na koje su probleme dječji gradski vijećnici ukazali Hrebaku, ali i cijelom gradu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara danas je održalo svoju posljednju sjednicu u ovom sazivu. Da je danas savršen dan za održati sjednicu dokazuje činjenica da upravo danas počinje Dječji tjedan koji traje sve do 10. listopada. Na početku Dječjeg tjedna naglasak se stavlja na djecu uz moto “Ljubav djeci prije svega”. Osim što je sjednica sazvana kako bi se istaknula dječja prava, danas Grad Bjelovar također raspisuje izbore za peti saziv Dječjeg gradskog vijeća. U izbor se mogu kandidirati svi učenici i učenice koji imaju prebivalište na području grada, a pohađaju četvrti, peti, šesti i sedmi razred. Svaka škola bira četiri predstavnika/ce iz svake generacije dok V. OŠ bira dva predstavnika na mandat od dvije godine. Prijave traju kod razrednika/ce do 15. listopada, od 18. listopada do 5. studenog provodi se kampanja, 11. studenog provedba je izbora po školama, 15. studenog objava rezultata dok se 19. studenog planira konstituirajuća sjednica novog saziva Dječjeg gradskog vijeća.

Na današnjoj sjednici svojim vijećnicima, ali i velikom gradonačeliku Dariu Hrebaku prvi se obartio dječji gradonačelnik Ivan Rukavina. – Vi i vaši roditelji prošli ste i još uvijek prolazite vrlo težak put koronakrize. Nikome od nas nije bilo lako, a stvarali su se i stvaraju se razni pritisci i ograničenja. Posljedice se najviše odražavaju na nama, djeci. Uskraćena nam je mogućnost normalne i potpune izobrazbe u školama, a izleti i druženja maksimalno su ograničeni. I mi, dragi vijećnici, družimo se minimalno pri čemu se ne možemo potpuno izjasniti. Sloboda govora, kao i druženja, su nam otežana. Nadam se da će se situacija uskoro popraviti, najviše kako bi djeca imala prilike pokazati ono najbolje što imaju u sebi. Roditelji, učitelji, molimo vas da učinite sve kako djeca ne bi osjetila posljedice. Potrudimo se svi zajedno biti uporni i snažni. Ne zanemarimo obitelj, prijatelje i školu jer uvijek postoji rješenje za komunikaciju, samo treba pronaći pravi način – poručio je Ivan.

Radimo isti posao pa vam se želim obratiti kao kolega, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak – Važno je da podignemo svijest o svemu onome što vas muči i da vi, koji ste također dio našeg društva, istaknete neke svoje probleme. U svakodnevnom životu stariji djeci pristupaju kao da njihovi problemi nisu toliko važni. Ne bih volio da u Bjelovaru to bude tako. Ipak je grad Bjelovar grad djece i grad koji uvažava mišljenje djece – kaže Hrebak.

Mali gradonačelnik Ivan Rukavina i veliki gradonačelnik Dario Hrebak

– Dječji tjedan je ili bi trebao biti ispunjen dječjim aktivnostima i promociji dječjih prava, međutim i ove će godine zbog koronavirusa te aktivnosti pod epidemiološkim mjerama i znatno smanjene. No, baš u ovo ludo vrijeme, bitno je da odrasli obrate više pažnje na nas djecu. Nažalost, mi smo oni kojima vjerojatno najviše nedostaje druženje, izleti, školske i druge priredbe. Dio našeg djetinjstva jednostavno je nestao i baš zato vas molimo da nas saslušate, ne samo ovaj tjedan, već i sljedeći, svaki mjesec, cijelu godinu, cijeli naš život – poručila je prilikom svog obraćanja dječja vijećnica Iva Lijović.

Svoja, kako je sam rekao, mišljenja i zapažanja iznio je i Martin Roviščanec, a Hrebak je mogao čuti i njegove ozbiljne prijedloge. – Biciklističke staze prema istoku, zapadu i jugu od središta grada nisu baš razvijene. Možda je to skupa investicija, ali biciklistička staza prema sjevernom dijelu grada postoji, samo je na jednom mjestu prekinuta u dužini od sto metara. Na tom je mjestu pješačka staza, a pokraj nje javna zelena površina. Uz malo novca i volje, biciklistička staza bi se mogla napraviti i povezati sjeverni dio grada s đačkim domom, srednjom školom, nogometnim igralištem, sportskom dvoranom, IV. OŠ i centrom grada. S tatom i komunalnim redarom uspio sam proširiti jedan dio pješačke staze preko koje je izrastao čempres – rekao je Martin te dodao prijedlog kako bi se u centru grada ili kod Dvorane Europskih prvaka mogla ugraditi Free Wifi zona te prijedlog da Bjelovar ima svoja uređena mjesta za fotografiranje, kako to imaju drugi gradovi. Za kraj je Martin predložio da na kraju mandata vijećnici odu na edukativan i zabavan izlet.

Martin Roviščanec

Da svako dijete ima pravo na svoje mišljenje i sudjelovanje u društvu, podsjetila je vijećnica Valentina Đurin. – Nažalost, odrasli tu činjenicu često zaborave jer žele najbolje za nas i ne brine ih sviđa li se to nama ili ne. U nekim situacijama, djeca nemaju jednaka prava kao odrasli. U svakom slučaju, roditelji moraju čuti svoje dijete i razmisliti o njegovu mišljenju. Dječja prava označavaju sve ono što svako dijete treba imati. Svako dijete tako ima pravo na život, vodu, hranu i krov nad glavom, igru i odmor, obrazovanje, privatnost, identitet, na odabir svojih prijatelja – poručila je Valentina.

Šećer na kraju bila je vijećnica Valeria Brajdić koja je raspravu zaključila riječima kako se u Dječjem tjednu dječji problemi ne smiju zanemariti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!